Obnova „panda“ diplomatije: Kina planira da pošalje u San Dijego dve pande

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Kina planira da pošalje novi par džinovskih pandi u zoološki vrt u San Dijegu. Time Peking obnavlja svoj dugogodišnji gest prijateljstva prema SAD nakon što su zbog pogoršanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, povukli gotovo sve pande koje su bile pozajmljene američkim zoološkim vrtovima.

Kinesko udruženje za zaštitu divljih životinja nedavno je potpisalo sporazume o saradnji sa zoološkim vrtovima u San Dijegu i Madridu, glavnom gradu Španije i u pregovorima je sa zoološkim vrtovima u Vašingtonu i Beču, javila je danas Sinhua, opisujući sporazume kao novu rundu saradnje na očuvanju pandi, preneo je AP.

Zvaničnici zoološkog vrta San Dijega izjavili su za američku agenciju da očekuju dve pande, mužjaka i ženku, koji treba da stignu već krajem leta ako budu odobrene sve dozvole i ispunjeni drugi uslovi, oko pet godina nakon što je zoološki vrt vratio poslednje pande nazad u Kinu.

„Veoma smo uzbuđeni i puni nade“, rekla je Megan Oven iz Saveza za divlje životinje zoološkog vrta San Dijega.

Zoološki vrtovi obično plaćaju naknadu od milion dolara godišnje za dve pande, a novac je namenjen kineskim inicijativama za očuvanje prirode, prema izveštaju američke Kongresne službe za istraživanje iz 2022.

U novembru je kineski predsednik Si Đinping izrazio nadu da će njegova zemlja ponovo početi da šalje pande u SAD nakon što su se on i predsednik SAD Džozef Bajden u Kaliforniji prvi put lično sastali nakon godinu dana i obećali da će pokušati da smanje tenzije.

Kina razmatra da pošalje par koji uključuje ženku potomka Bai Jun i Gao Gaoa, dvoje bivših stanovnika zoološkog vrta, rekla je Oven, stručnjak za ponašanje pandi koja je radila u San Dijegu i Kini.

Crno-bele pande su dugo bile simbol američko-kineskog prijateljstva otkako je Peking poklonio par pandi Nacionalnom zoološkom vrtu u Vašingtonu 1972. godine, uoči normalizacije bilateralnih odnosa.

Kina je kasnije pozajmila pande zoološkim vrtovima kako bi pomogla u uzgoju mladunaca i povećala populaciju tih životinja.

SAD, Španija i Austrija bile su prve zemlje koje su radile sa Kinom na očuvanju pandi i 28 pandi je rođeno u tim zemljama, navodi se u izveštaju Sinhue.

Najnovija saradnja obuhvatiće istraživanje o prevenciji bolesti i zaštiti staništa i doprineće izgradnji kineskog nacionalnog parka panda, navodi se u saopštenju.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.