Obeleženo 105 godina od oslobođenja Subotice

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Obeleženo 105 godina od oslobođenja Subotice

Polaganjem venaca na Spomenik palim borcima za ujedinjenje i oslobođenje od 1914. do 1918. godine na Puškinovom trgu i opelom za sve stradale, juče je obeleženo 105 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.

Na današnji dan, 1918. godine, u 10 časova i 15 minuta srpska vojska je stigla vozom na subotičku železničku stanicu i donela vest o kraju Velikog rata. Ono što je najvažnije, Subotica je oslobođena bez ijednog ispaljenog metka.

– Srpsku vojsku je oberučke dočekao slovenski živalj. Subotica je bila jedan od severnih prostora koja je uspela na pravi način da dočeka srpsku vojsku i tu viševekovnu želju da se ujedine sa Kraljevinom Srbijom, a nakon toga i sa Kraljevinom SHS. Živalj u ovom gradu bio je oduševljen, tada nije ukinut mađarski jezik, mađarske škole. Naprotiv, sav živalj dobio je demokratska prava da žive skladno i u zajednici – podsetio je Mile Tasić, direktor Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“.

Među retkima koji nikada nisu zaboravili borce u Velikom ratu je Udruženje potomaka ratnih dobrovoljaca „Kralj Petar I“ iz Alekse Šantića.

– Mi smo osnovani pre 27 godina da bi sačuvali ono čemu nas nisu ni učili, što su gurali u stranu. Delujemo na teritoriji Subotice, Sombora i Bačke Topole i negujemo sećanje na sve te ljude, one koji su dali svoje živote, ali i one koje su posle došli i osnovali naselja u ovom kraju – ističe Dušan Vulić, predsednik Udruženja “Kralj Petar Prvi”.

– Subotica je utrla put jednom novom vremenu i jedinstvu, Bunjevci su posebno odigrali važnu ulogu u celoj priči. Bili su svuda asimilirani, a treći narod po brojnosti. Tako da je Subotica odigrala veliku ulogu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas