Novo istraživanje došlo do neočekivanih zaključaka: Ljubav na prvi pogled ne postoji?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Sviđa vam se kolega sa posla? Uz pomoć ovih saveta naučite kako da mu se približite

I dok mnogi veruju u ljubav na prvi pogled, nauka se ne bi baš složila sa tim.

Dok mnogi veruju u ljubav na prvi pogled, postoje osobe koje tvrde suprotno i smatraju da se ljubav postepeno „gradi“, a takvu tezu zastupa i nauka.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of the international association for relationship research, ljubav na prvi pogled gotovo uvek predstavlja „snažnu početnu privlačnost“, odnosno požudu.

Istraživanje, u kojem je učestvovalo 200 ispitanika (od čega 60 odsto žena), bilo je podeljeno u tri faze: internetska anketa, laboratorijska studija i susreti uživo, koji su trajali najviše 90 minuta.

Nakon sastanka sa suprotnim polom, učesnici studije su upitani da li su osetili nešto poput ljubavi na prvi pogled i u kojoj meri im je ta osoba bila fizički privlačna, a to se merilo kroz intimnost, predanost i strast.

Samo 32 ispitanika su rekla da su osetili ljubav na prvi pogled, najzastupljenija komponenta bila je privlačnost, dok su intimnost i predanost izostale. Ljubav na prvi pogled uglavnom su doživeli samo muškarci, a zanimljivo je da nijedan takav doživljaj nije bio uzajaman.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas