Nemojte praviti ove dve najveće greške kada pravite tikvice

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Nemojte praviti ove dve najveće greške kada pravite tikvice

Tikvice su izuzetno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na 101 način.

Najčešće ih pečemo, pohujemo i dinstamo.

Možemo ih koristiti i kao podlogu za picu, dodati ih u slatki hleb ili ih jesti potpuno sirove u salatama.

Ako želite da izbegnete da budu ljigave, gnjecave i mlohave, nemojte praviti ove dve najveće greške.

Kuvanje i pečenje na niskoj temperaturi

Neke namirnice poput čvršćih komada mesa ili luka vole laganu i sporu toplotnu obradu. Tikvice su njihova sušta suprotnost. Biće najukusnije ako ih izložite kratkoj toplotnoj obradi na visokoj temperaturi. Ako se kuvaju na niskoj temperaturi, ispustiće vodu i postati gnjecave i bez ukusa. Na jakoj vatri, pak, dobiće lepu karamelizovanu površinu, dok će unutrašnjost ostati kompaktna i „mesnata“. Nemojte se plašiti da ih stavite na roštilj – odličan su prilog uz jela od mesa i ribe, a od njih možete napraviti i ukusne ražnjiće od povrća.

Dugotrajna toplotna obrada

Nema ništa gore od prekuvanog povrća. Ne stavljajte tikvice u supe, čorbe i čorbe zajedno sa mesom i krompirom – umesto toga dodajte ih neposredno pred kraj termičke obrade i tako garantujte njihovu savršenu teksturu. Tikvice su jedno od onih povrća koje za samo nekoliko minuta prelazi iz nedovoljno kuvanog u prekuvano. Zato je dobro paziti kada ih kuvate ili pečete na šporetu i u rerni. Nema previše jela koja možete napraviti od prekuvanih ili prekuvanih tikvica – na kraju možete izgnjecati i napraviti pire i napraviti gustu supu ili sos. Kuvari preporučuju da uvek isečete tikvice na veće komade kako biste izbegli preteranu toplotnu obradu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas