Nekoliko saveta za negu osetljive bebine kože

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Nekoliko saveta za negu osetljive bebine kože

Koža bebe je veoma osetljiva, pa je važno pažljivo postupati sa njom. Neke bebe imaju osetljiviju kožu od drugih, što može izazvati svrab ili upalu.

Osetljivost se javlja kada je sloj kože oštećen, što dovodi do oslobađanja vlage. Kada koža nije dovoljno hidrirana, ona se isušuje.

Tada se javlja svrab ili zapaljenje. Faktori životne sredine kao što su sezonske promene, centralno grejanje, klimatizacija i prekomerno kupanje mogu dodatno isušiti kožu.

Šampon, prašak za veš i maramice na bazi alkohola takođe mogu izazvati probleme.

Temperatura vode za kupanje treba da bude 36 ili 37 stepeni, a dete ne treba kupati predugo, jer može da se smanji nivo prirodnog ulja na koži.

Ne treba grubo trljati telo bebe peškirom. Obucite svoju bebu u prirodne tkanine kao što su pamuk i lan, koji omogućavaju koži da diše.

Posteljina takođe treba da bude od prirodnih materijala, jer na njoj beba provodi celu noć i dobar deo dana. Redovno perite posteljinu da biste sprečili grinje i prašinu.

Uvek koristite proizvode za pranje beba. Operite područje pelena blagim sredstvom za čišćenje bez mirisa ili običnom vodom. Izbegavajte upotrebu pudera za bebe.

Ekcem je kožna bolest koja pogađa oko 10 procenata odojčadi. Ozbiljnost ekcema može varirati. Kod blažih oblika koža je suva i svrbi, a kod težih je ispucala i inficirana.

Postoji mnogo uzroka ekcema. Neka deca nasleđuju sklonost ka razvoju ekcema (atopijski ekcem, koji se često povezuje sa polenskom groznicom i astmom), dok se kod neke dece razvija kao reakcija ili osetljivost na određenu supstancu.

Ekcem može izgledati neprijatno, ali nije zarazan. Ako vaša beba razvije ekcem, trebalo bi da se obratite pedijatru.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas