Ne čekajte da kičma zaboli: Test od samo jednog minuta pokazuje da li imate loše držanje

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ne čekajte da kičma zaboli: Test od samo jednog minuta pokazuje da li imate loše držanje

Terapeut je objasnila kako da otkrijete da li vam je položaj tela problematičan.

Nepravilno držanje, poput spuštenih ramena i pogrbljenosti, ne samo da utiče negativno na celokupan fizički izgled, već može da ima i štetne posledice po zdravlje. Pravilan način sedenja ili stajanja je od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja kičme i života bez bolova.

Uobičajen problem današnjice je bol u donjem delu kičme, koji pogađa oko 80 odsto populacije u nekom trenutku života. Terapeut Džuli Dženings je objasnila kako da prepoznate loše držanje tela i njegov uticaj na opšte zdravstveno stanje. U suprotnom rizikujete razne zdravstvene probleme, uključujući bolove u leđima i vratu, probleme s probavom, a dugoročno može doći do ozbiljnijih posljedica koje se pogoršavaju sa starenjem.

Ona objašnjava da dugotrajna ukočenost zglobova i mišića može rezultirati smanjenom pokretljivošću, gubitkom funkcionalnosti i nezavisnosti, artritičnim oboljenjima, respiratornim bolestima, problemima s mokraćnim mehurom i cevima, te povećanim pritiskom na srce i cirkulatorni sistem.

Jednominutni test

Za proveru kvaliteta držanja, dr Dženings predlaže jednostavan test:

-Naslonite potiljak na zid;

-Postavite pete 15 centimetara od zida;

-Zadnjica i ramena treba da dodiruju zid;

-Ako je razmak između vrata i donjeg dela leđa manji od pet centimetara od zida, to ukazuje na dobro držanje. Veći razmak sugeriše loše držanje i potencijalno zakrivljenost kičme.

Dr Dženings naglašava da nije prekasno da poboljšate držanje i preduzmete korake za umanjivanje negativnih posljdica lošeg držanja.

Vežbe za bolje držanje

Za poboljšanje držanja preporučuje se:

-redovno istezanje, koje jača mišiće i povećava fleksibilnost (vežbe za leđa, vrat i gluteus);

-svesno održavanje pravilnog položaja tokom sedenja (uspravno s nogama na podu, kolena pod pravim uglom, uz ravnomjerno raspoređenu težinu tela i očuvanje prirodne izvijenosti kičme.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.