Nastavak konsultacija u Skupštini, pripremljene zakonske izmene

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Nastavak konsultacija u Skupštini, pripremljene zakonske izmene

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić održaće danas sastanak radi konsultacije oko daljeg rada na primeni preporuka ODIHR iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje izbora za narodne poslanike održanih 17. decembra 2023. godine, na koji su pozvane sve poslaničke grupe.

Na sastanak su pozvani i predstavnici relevantnih organizacija civilnog društva i međunarodni partneri kako bi se razgovaralo o daljem radu na ispunjavanju preporuka u cilju unapređenja izbornog procesa u Srbiji.

Radna grupa Vlade Srbije za praćenje i implementaciju preporuka ODIHR-a pripremila je nacrte izmena i dopuna tri izborna zakona koje su potrebne kako bi se primenile određene preporuke ove organizacije.

Reč je o Zakonu o izboru narodnih poslanika (u skladu sa preporukama broj 2, 11, 12 i 20 iz finalnog izveštaja ODIHR), Zakonu o lokalnim izborima (u skladu sa preporukama broj 2, 11 i 20 iz finalnog izveštaja ODIHR) kao i Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti (u skladu sa preporukom broj 15 iz finalnog izveštaja ODIHR).

Učesnici sastanka pozvani su da iznesu komentare na predlog izmena i dopuna ovih zakona, kako bi se, u najkraćem roku, na transparentan i inkluzivan način, finalizovale izmene i bile upućene parlamentu na razmatranje i usvajanje, a to će biti i prilika da različiti učesnici u ovom procesu predlože dalje korake za rad na primeni preporuka ODIHR-a.

Brnabić je ranije u pozivu za sastanak navela da će u fokusu biti radne verzije izmena zakona koje je u svrhu primene preporuka ODIHR pripremila Radna grupa Vlade za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava.

U pozivu se navodi da su pozvane sve poslaničke grupe u parlamentu iz želje da se u okviru Narodne skupštine nastavi dijalog o primeni svih preporuka ODIHR-a usmerenih ka unapređenju izbornog procesa u Srbiji.

Pored parlamentarnih stranaka, za sastanak u četvrtak poziv su dobile i organizacije civilnog društva – CeSID, CRTA, Transparentnost Srbija kao i međunarodni partneri Republike Srbije koji su do sada učestvovali na sastancima u vezi sa primenom preporuka ODIHR-a.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.