Napredak koji uliva nadu: Nova vakcina protiv raka pluća mogla bi da prepolovi broj smrtnih slučajeva

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Napredak koji uliva nadu: Nova vakcina protiv raka pluća mogla bi da prepolovi broj smrtnih slučajeva

Francuska biotehnološka kompanija Ose Immunotherapeutics saopštila je da je njena vakcina protiv određenih vrsta raka pluća efikasna u smanjenju smrtnosti obolelih za čak 41 odsto. Rak pluća je vodeći uzrok smrti od raka u Evropi i SAD.

Rezultati treće faze kliničkog ispitivanja koji imaju za cilj procenu terapijskih prednosti vakcine, poslednji su korak pre nego što bi lek mogao da se plasira na tržište, objavljeno je u časopisu „Annals of Oncology“. Vakcina je primenjena na pacijentima sa uznapredovalim karcinomom malignih ćelija pluća (NSCLC ili adenokarcinomom), najčešćim tipom raka pluća i onim koji je „obično manje osetljiv na hemoterapiju i terapiju zračenjem“, kako ga opisuje američki Institut za istraživanje kancera.

Ukupno 219 pacijenata, od kojih su svi pokazali otpornost na druge tretmane, učestvovalo je u studiji koja je obuhvatila devet evropskih zemalja i SAD. Dve grupe pacijenata činilo je 139 pacijenata koji su primili vakcinu i 80 koji su primili konvencionalnu hemioterapiju.

Pacijenti koji su primali „Tedopi“ pokazali su značajno veću stopu preživljavanja i imali su bolji kvalitet života od onih koji su primali hemioterapiju, saopštio je profesor i autor studije Benjamin Bese sa Instituta „Gustave Roussy“.

Vakcina kompanije Ose Immunotherapeutics korišćena je u ovom ispitivanju kao tretman treće metode lečenja, što znači da su pacijenti prethodno već primili dve druge vrste terapije.

„Dalja evaluacija jasno opravdava očekivanja u drugoj fazi lečenja uznapredovalog i metastatskog adenokarcinoma, kako bi se ova vakcina protiv raka potencijalno učinila dostupnom pacijentima koji se teško ili neuspešno leče, a potrebne su im inovativne medicinske metode“ dodao je Bese.

„Tedopi“ vakcina je efikasna kod pacijenata sa genom HLA-A2, koji je prisutan kod polovine svetske populacije, prema istraživanju Ose Immunotherapeutics. Primenjuje se u početku na svake tri nedelje, zatim na svakih osam nedelja tokom jedne godine, a potom svakih 12 nedelja.

Nicolas Poirier, izvršni direktor kompanije, rekao je da su nedavni rezultati različitih ispitivanja „naglasili obećavajuću mogućnost ove nove terapeutske generacije vakcina“.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas