Namirnice koje su veoma korisne za zdravlje naših creva

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Namirnice koje su veoma korisne za zdravlje naših creva

Probiotici su možda termin koji vam je poznat. Ove korisne bakterije u vašim crevima imaju brojne funkcije, od pomaganja varenju do kontrole težine.

Međutim, da bi korisne bakterije preživele, potrebna im je probiotička hrana kao izvor goriva.

Iako možete da se odlučite za dodatak za povećanje unosa probiotika, mnoge svakodnevne namirnice prirodno obezbeđuju ovaj specifičan oblik vlakana.

Srećom, mnoge probiotičke namirnice su uobičajene u američkoj ishrani i lako se mogu uključiti u vaš plan obroka za zdraviji probavni sistem.

Luk

Poznat po svom jakom ukusu i mirisu, luk sadrži inulin, kao i vrstu ugljenih hidrata koji se nazivaju fruktooligosaharidi ili FOS. Ovaj oblik ugljenih hidrata može se koristiti kao niskokalorična alternativa šećeru kada se ekstrahuje iz hrane, a služi i kao probiotik. Dodavanje sirovog ili kuvanog luka vašim obrocima je odličan način da pojačate probiotike, kao i antioksidanse.

Banana

Ako tražite lagane grickalice koje služe kao probiotik, banane bi trebalo da budu na vrhu vaše liste. Ne samo da su izvor vlakana, vitamina i minerala, već banane sadrže i otporan skrob. Najotporniji skrob ćete naći u bananama koje su još uvek zelene, a čini se da ovo jedinjenje ima probiotičke efekte.

Laneno seme

Laneno seme je odličan sastojak za dodavanje u smutije. Ove semenke obezbeđuju korisne omega-3 masti i antioksidante, a takođe su i izvor probiotika. Zbog svog sadržaja vlakana, laneno seme može da podrži zdrave crevne bakterije i podstiče redovno varenje. Laneno seme možete jesti celo ili mleveno. Dodajte ih u smutije, dodajte ih u pečenje ili pospite ovsene pahuljice.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.