Namirnice koje smanjuju upale u organizmu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Namirnice koje smanjuju upale u organizmu

Istraživanja pokazuju da konzumiranje namirnica koje sadrže velike količine antioksidanata doprinosi smanjenju zapaljenja u organizmu i samim tim smanjenju rizika od hroničnih bolesti, kao i određenih vrsta raka.

Lekari zato savetuju da što više ovih namirnica unesemo u svakodnevnu ishranu kako bismo održali što bolje zdravlje, ali i smanjili rizik od potencijalnih bolesti.

Borovnice

Iako su sve vrste bobičastog voća bogate antioksidansima, borovnice ih imaju najviše. Kako objašnjavaju nutricionisti, jedinjenja antocijanina koja im daju karakterističnu ljubičasto-plavu boju povezana su sa prevencijom hroničnih zdravstvenih problema kao što su kardiovaskularne bolesti, rak i dijabetes.

Paradajz

Paradajz je još jedna namirnica bogata antioksidansima za koje je dokazano da smanjuju upale u našem telu, najviše zahvaljujući jedinjenjima koja se bore protiv slobodnih radikala, uključujući likopen, vitamin C, beta-karoten i brojne flavonoide. Glavna funkcija likopena u paradajzu smatra se potencijalnim agensom u borbi protiv raka.

Narandže

Agrumi, posebno pomorandže, prepuni su vitamina C. Dijetetičari objašnjavaju da je ovaj vitamin snažan antioksidans koji bi mogao da igra važnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, vaskularne disfunkcije i nekih vrsta raka.

Spanać

Ovo zeleno povrće je dobro poznato po svojim hranljivim sastojcima poput gvožđa i vitamina K, a takođe je prepuno raznih antioksidanata, uključujući kempferol, kvercetin, lutein i zeaksantin. Naime, lutein i zeaksantin povezuju se sa dobrim vidom i zdravljem očiju, kempferol doprinosi prevenciji raka, dok se kvercetin često navodi kao sastojak za bolju stimulaciju zdravlja srca, objašnjavaju stručnjaci.

Tamna čokolada

Iako mnogi ljudi to nikada ne bi pomislili, crna čokolada sadrži velike količine antioksidanata, posebno flavonoida. Ove supstance mogu igrati ulogu u zdravlju srca i prevenciji raka, kao i u smanjenju upale u telu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas