Namirnice koje imaju iznenađujuće mnogo soli

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Namirnice koje imaju iznenađujuće mnogo soli

So koju redovno koristimo tokom obroka ne šteti našem zdravlju toliko koliko so skrivena u brojnim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo.

Skrivena so u prerađenoj hrani je „tihi ubica”, jer vremenom i u prevelikim količinama podiže krvni pritisak i može izazvati moždani ili srčani udar.

„Zdravi“ eksići

Takozvani digestivni keksi, koji se reklamiraju kao zdravija alternativa običnom keksu, zapravo imaju veliku količinu soli. Samo dva komada ovog keksa imaju otprilike istu količinu soli kao čips od 30 grama, što je oko 0,44 grama soli. To bi značilo da keksi i druge slične poslastice mogu da sadrže mnogo više soli nego što mislimo.

Sir

So je neophodna u proizvodnji sira, ali mnogi proizvođači često koriste mnogo više nego što je zaista potrebno. Ovo se posebno odnosi na tvrde sireve. Naime, 50 grama sira može da sadrži više soli nego dve kesice čipsa. Takođe, važno je istaći da su najslaniji sirevi biljnog porekla.

Žitarice za doručak

Slatke žitarice za doručak sadrže i velike količine soli. Samo 50 grama ovih pahuljica ima više soli od jedne kesice čipsa. Ako deca konzumiraju jednu porciju žitarica, to bi značilo da konzumiraju više od jedne četvrtine preporučenog unosa.

Dugotrajni hleb

Hleb je namirnica koja se konzumira skoro svakodnevno. Međutim, ako se odlučite za hleb iz supermarketa, koji može duže da traje, treba da znate da samo jedna kriška sadrži oko 0,46 grama soli, što je opet više od 30 grama čipsa.

Veganski burger

Sve popularniji veganski hamburger sadrži skoro isto toliko soli kao dve kesice čipsa. Poput biljnih sireva, veganske zamene za meso često su bogate soli da bi poboljšale ukus. Važno je znati da prerađena hrana biljnog porekla nije nužno zdrava opcija.

Prelivi za salatu i sosevi

Dve porcije kečapa sadrže skoro istu količinu soli kao kesica čipsa. Jedna kašičica preliva za salatu bez masti sadrži oko 0,11 g soli. Ipak, najviše soli i dalje ima kečap. Samo 15 grama sadrži 0,3 grama soli, a pošto je uglavnom konzumirate uz hranu koja je takođe slana, verovatno ćete unositi mnogo više soli od preporučenog dnevnog unosa.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.