Najgori izbori hrane, koji najviše opterećuju jetru

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Najgori izbori hrane, koji najviše opterećuju jetru

Sve što šteti vašoj jetri je nešto što svakako treba izbegavati u kontekstu zdrave ishrane. Ipak, treba pomenuti najgore izbore, koji najviše opterećuju jetru.

Držite se dalje od masne hrane

Pomfrit i hamburgeri su loš izbor za održavanje zdrave jetre. Previše zasićenih masti može otežati jetri da radi svoj posao. Vremenom može dovesti do upale, što zauzvrat može izazvati cirozu.

Izbegavajte šećer

Previše zašećerenih stvari može loše uticati na vašu jetru. To je zato što je deo njenog posla da pretvara šećer u mast. Ako preterujete, vaša jetra stvara previše masti, koja na kraju ostaje tamo gde joj nije mesto. Dugoročno, možete završiti sa masnom jetrom. Zato učinite uslugu svojoj jetri i učinite slatkiše povremenom poslasticom.

Budite umereni sa alkoholom

Previše alkohola može izazvati pustoš na vašoj jetri i na kraju dovesti do ciroze. Čak i povremeno pijenje (četiri pića odjednom za žene i pet za muškarce) takođe može biti štetno. Pokušajte da se ograničite na jedno piće dnevno ako ste žena ili dva ako ste muškarac.

Preskočite grickalice

Sledeći put kada osetite želju za užinom, posegnite za nečim zdravijim. Problem sa čipsom i drugim užicima u vrećicama je što su obično puni šećera, soli i masti. Smanjenje količine koju konzumirate je relativno laka (i velika) promena u ishrani uz malo planiranja.

Jedna dobra strategija

Ponesite zalihe zdravih grickalica sa sobom na posao. Probajte jabuku sa puterom od oraha za jednu porciju ili šargarepu sa humusom.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas