Najbolje ideje vam dođu kad ste pod tušem? Evo zašto je to tako

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Najbolje ideje vam dođu kad ste pod tušem? Evo zašto je to tako

Da li ste ikada imali sjajni nalet ideja dok se tuširate? Stručnjaci su možda otkrili razlog zašto tada dolaze najbolje ideje.

Već godinama stručnjaci raspravljaju o takozvanom ‘efektu tuširanja’ i zašto se on pojavljuje. Najnovije istraživanje uspelo je da razjasni ovu misteriju. Eksperiment koji su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Virdžiniji otkriva da preterana koncentracija na zadatak može biti neprijatelj kreativnosti.

Umesto da se zadržavate na problemu dok se on ne reši, rezultati pokazuju da je bolje da napravite pauzu i uradite nešto drugačije što ne zahteva veliku koncentraciju, kao što je tuširanje.

Tako um može lutati slobodno, bez svrhe ili pravca.

Istraživači otkrivaju da je veća verovatnoća da ćete smisliti nešto pametno kada vam um luta. Dakle, ako imate problem za koji ne možete da nađete rešenje, uradite nešto što će vas zaokupiti kao što je šetnja, baštovanstvo ili tuširanje.

Sve ove aktivnosti su umereno angažovane, odnosno ne zahtevaju mnogo truda, pa slobodno kretanje misli olakšava stvaranje novih ideja.

Stručnjaci kažu da su potrebna dalja istraživanja kako bi se istražio efekat „efekta tuširanja“, ali ovi novi rezultati pružaju uvid u to koliko blago angažovani zadaci, kao što je tuširanje, mogu pomoći u stvaranju kreativnih misli u stvarnom svetu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas