Na tlu nekadašnje Mesopotamije pronađena jedna od najstarijih realističnih skulptura u istoriji

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Na tlu nekadašnje Mesopotamije pronađena jedna od najstarijih realističnih skulptura u istoriji

Arheolozi u Turskoj pronašli su neke od najstarijih skulptura povezanih sa biblijskim temama na praistorijskom lokalitetu Karahantepe.

Ljudski likovi u kamenu visoki više od dva metra su „među najrealističnijim skulpturama iz tog perioda“, ocenilo je tamošnje Ministarstvo kulture i turizma, koje je nadgledalo iskopavanje.

Skulptura predstavlja čoveka sa specifičnim izrazom lica i izrezbarenim rebrima, kičmom i plećkama. To je možda i najstarija ljudska statua te vrste, budući da je lokalitet datiran na period oko 9400. godine pre nove ere. U blizini skulpture ljudskog lika, pronađena je i statua lešinara.

Na području na kom su pronađeni ovi vredni artefakti nalazila se Gornja Mesopotamija, koju su naseljavale poljoprivredne zajednice. Karahantepe bio je njihov drevni grad, a smatra se da je bio rodno mesto Avrama, oca sve tri „avramske“ religije – judaizma, hrišćanstva i islama.

U obližnjem Gobeklitepeu ranije je otkrivena skulptura vepra od krečnjaka u prirodnoj veličini, a na njoj i tragovi crvenog, belog i crnog pigmenta. To se smatra prvom farbanom skulpturom iz tog perioda koja je ikada pronađena, piše ArtNews.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas