MUP: Srpska policija postupa u skladu sa zakonom, uz poštovanje ljudskih prava

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Povodom snimaka koji su objavljeni u pojedinim medijima u vezi sa postupanjem prema iregularnim migrantima, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da srpska policija postupa u skladu sa zakonskim propisima, poštovanjem načela humanosti, kao i uz poštovanje međunarodne i nacionalne regulative koja se odnosi na zaštitu ljudskih prava.

Republika Srbija je od početka migrantske krize radi na suzbijanju iregularnih migracija, uz apsolutno poštovanje ljudskih prava, što je i prepoznato od strane međunarodne zajednice.

„U vezi sa spornim snimkom, naglašavamo da je Uprava granične policije, dobila zahtev od graničnih organa Severne Makedonije za izjašnjenje u vezi sa dva događaja u selu Lojane na teritoriji Severne Makedonije, gde su tokom noći i prepodneva tog dana zatečene dve grupe iregularnih migranata, koji su tvrdili da su ih srpski policajci navodno tukli, puštali službene pse na njih koji su ih izujedali, nakon čega su ih skinuli u donji veš i primorali da se pešice vrate u Severnu Makedoniju“, stoji u saopštenju.

Kako se dodaje, srpska policija je odmah po prijemu zahteva izvršila provere u Regionalnom centru granične policije prema Severnoj Makedoniji i utvrdila da u to vreme na navedenom području nije ni bilo srpskih policijskih patrola.

„Naglašavamo da Uprava granične policije u obavljanju poslova nadzora državne granice ne koristi službene pse niti ih uopšte poseduje u okviru svoje organizacione jedinice, a da u vezi sa spornim događajima nema potvrde da su se desili na teritoriji Republike Srbije“, ističe se u saopštenju.

U vezi sa ovim navodnim događajima, Uprava granične policije zatražila je dodatne informacije od nadležnih organa Severne Makedonije.

Kako se podseća, od 13. januara 2023. godine, nadzor državne granice između Republike Srbije i Severne Makedonije pripadnici Uprave granične policije vrše uz pomoć policijskih službenika Austrije i Mađarske, a u okviru memoranduma o trilateralnoj saradnji.

„Ističemo da pripadnici austrijske i mađarske policije do sada nisu prijavili nijedan incident niti zloupotrebe od strane srpske granične policije na poslovima nadzora državne granice“, saopštio je MUP.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.