Mudrost rimskih filozofa: Šest citata kojih svako treba da se pridržava

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Mudrost rimskih filozofa: Šest citata kojih svako treba da se pridržava

Rimski filozofi su iza sebe ostavili vredne mudrosti koje vam mogu pomoći u životu.

Rimski filozofi su ostavili mnogo mudrih i dubokih citata koji nas još uvek inspirišu i podstiču da razmišljamo o glavnim pitanjima života. Evo kojih šest vas mogu motivisati da napravite neke promene ili mogu služiti kao smernice ka sreći:

1. „Najvrednije vreme je vreme koje nemamo.“ – Seneka

Ovaj citat nas podseća da je vreme najvredniji resurs koji imamo. Ne možemo da se vratimo u prošlost, ali možemo da iskoristimo našu sadašnjost da kreiramo svoju budućnost.

2. „Želeti ono što je moguće je znak zdravog razuma.“ – Ciceron

Ovaj citat nas podseća na važnost da budemo realni u svojim željama. Moramo da želimo ono što je za nas moguće i realno ostvarivo da naši snovi ne postanu uzrok našeg razočarenja.

3. „Ako ćutiš – ćuti iz ljubavi; ako opominješ – opominji iz ljubavi; ako opraštaš – opraštaj iz ljubavi.“ – Aurelije Augustin

Ljubav je najveća pokretačka snaga i sila – sve radite iz ljubavi.

4. „Najbolji način da se pripremite za život je da počnete da živite.“ – Seneka

Ovaj citat nas podseća da treba da preduzmemo akciju i da se ne plašimo da počnemo. Ne možemo da čekamo da sve okolnosti našeg života budu idealne da bismo počeli da ga živimo – moramo se kretati i stvarati sopstvene mogućnosti.

5. „Prihvati stvari na koje vas sudbina veže i volite ljude s kojima vas sudbina dovodi zajedno, ali radite to s celim srcem.“ – Marko Aurelije

Ponekad nas život odvede neobičnim putevima do nečega što nismo planirali, ali ako srcem naučimo da se prilagodimo i prihvatimo – iz mnogo čega možemo stvoriti lepotu.

6. „Najlakši način da budete srećni je da usrećite druge.“ – Seneka

Ovaj citat nas podseća da možemo pronaći sreću pomažući drugim ljudima. Dobra dela i briga o ljudima pomažu ne samo njima, već i nama samima.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas