Može li veštačka inteligencija da zameni novinare?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
vestacka inteligencija

Veštačka inteligencija (Artificial Intelligence – AI), predstavlja najveći tehnološki izum 21. veka koji će sigurno, u narednih 80 godina, izmeniti i učiniti život čoveka drugačijim. Da li će ga učiniti boljim, lakšim, težim ili nesigurnijim, to sada ne možemo znati.

Svojim postojanjem i izuzetno brzom primenom, veštačka inteligencija izazvala je talase polemika svuda u svetu. Srbija od 2021. godine ima Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije i jedna je od prvih zemalja u svetu koja ima i razvijenu Strategiju za razvoj veštačke inteligencije.

Tokom marta meseca ove godine, izdavačka kuća Aksel Springer, vlasnik nemačkih novina Bild i Die Welt, izjavio je da bi novinare uskoro mogla da zameni veštačka inteligencija.

Matijas Doepfner, direktor Aksel Springera, u internom pismu radnicima saopštio im je da veštačka inteligencija ima potencijal da učini novinarstvo boljim nego što je to dosad bilo ili jednostavnije rečeno, da zameni novinare.

“Veštačka inteligencija i alati poput popularnog ChatGPT-a obećavaju revoluciju u informacijama i uskoro će biti bolji u prikupljanju informacija od novinara. Razumevanje ove promene ključno je za buduću održivost izdavačke kuće. Samo oni koji stvaraju najbolji originalni sadržaj će opstati”, napisao je Doepfner svojim radnicima.

Aksel Springer nije prvi izdavač vesti koji se koristi veštačkom inteligencijom u stvaranju sadržaja. U januaru je Bazfid (BuzzFeed) objavio da planira da upotrebi veštačku inteligenciju kako bi poboljšao svoj sadržaj i onlajn kvizove. Digitalna izdanja britanskih novina Dejli miror i Dejli ekspres takođe istražuju upotrebu veštačke inteligencije.

“Uspostavili smo radnu grupu koja će razmotriti potencijal i ograničenja mašinskog učenja kao što je ChatGPT”, rekao je izvršni direktor grupe za Fajnenšel tajms.

„Budućnost novinarstva, ali i njegov opstanak, leži u veštačkoj inteligenciji.

Ovaj pojam se odnosi na „mašine koje uče na osnovu iskustva i obavljaju zadatke poput ljudi“, rekao je Frančesko Markoni, profesor novinarstva na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, koji je objavio i knjigu na ovu temu – “Novinari, veštačka inteligencija i budućnost novinarstva”.

Profesor Markoni je bio na čelu IT sektora u Vol strit žurnalu i Asošijeted presu, nekim od najvećih medijskih kuća na svetu. Njegova teza je jasna i neosporna – novinarstvo ne drži korak sa novim tehnologijama. Dakle, redakcije bi morale da iskoriste ono što veštačka inteligencija može da ponudi i osmisle nove poslovne modele.

U svetu je polemika o veštačkoj inteligenciji izuzetno prisutna, pre mesec dana vlasnici vodećih američkih tehnoloških korporacija, između ostalih i direktor kompanije “Tesla”, Ilon Mask i izvršni direktor “Mete” Mark Zakerberg, sastali su se sa članovima američkog Kongresa i sa njima razgovarali o predlozima regulativa koje bi trebalo da se primene na veštačku inteligenciju (AI).

”Za nas je važno da postoji sudija. Regulator je potreban kako bismo bili sigurni da kompanije preduzimaju korake u interesu bezbednosti šire javnosti”, rekao je Mask, a preneo je Rojters.

Srbija od marta meseca ove godine ima usvojene Etičke smernice za upotrebu i razvoj veštačke inteligencije.

S obzirom na to da pojava veštačke inteligencije izaziva velike polemike oko toga kako je etički koristiti i da li će zameniti neka zanimanja, smatrali smo da je potrebno otvoriti širu, društvenu, ali i donekle naučnu, debatu oko toga da li veštačka inteligencija može da utiče na razvoj medija u budućnosti.

Portal Vojvodina uživo 17. oktobra organizuje prvu međunarodnu konferenciju na temu medija i veštačke inteligencije AIMedia2023.

Konferenciju, koja za cilj ima davanje odgovora na pitanja u vezi sa ulogom i primenom veštačke inteligencije u medijima, otvoriće ministar informisanja i telekomunikacija dr Mihailo Jovanović, a govornici na dva panela biće: prof. dr Đorđija Petkoski sa Vorton univerziteta u SAD, Greg Beitchman (Velika Britanija) Bloomberg, dr Dubravko Ćulibrk direktor Razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije, Rusmir Nefić Bloomberg Adria, Igor Žeželj Adria media grup, Bojan Brkić Euronews Serbia, Nemanja Starović državni sekretar u ministarstvu odbrane, a učestvovaće i predstavnik kompanije Continental automotiv Serbia.

Pridružite nam se zajedničkom traženju odgovora, da li veštačka inteligencija može da utiče na promene u medijima i kako će razvoj veštačke inteligencije te njena primena u praksi uticati na našu budućnost.

Više informacija o konferenciji možete pronaći na sajtu https://www.ai-media2023.com/

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas