Mnogi prave ogromnu grešku: Evo koliko praška za veš je tačno potrebno po pranju

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Mnogi prave ogromnu grešku: Evo koliko praška za veš je tačno potrebno po pranju

Da li su i vama teško razumljiva uputstva o količini deterdženta koju treba sipati u mašinu kad perete veš?

Dok umorni razvrstavate crnu odeću od šarene i birate program za pranje, da li imate vremena i snage da tumačite one sitne crteže na kesi praška i proveravate da li voda kod vas „tvrda“ ili „meka?“

Verovatno i vi, kao mnoge domaćice, odmerite deterdžent po navici, a dodate i više ako vam se učini da je veš prljaviji nego obično.

Međutim, tu je baš greška. Bar tako kaže Meri Galjardi, koju zovu „doktorka za veš“, a zaposlena je u jednoj velikoj kompaniji koja proizvodi kućnu hemiju.

„Za sve deterdžente važi pravilo – ne sipajte previše“, kaže Meri. „Kad sipate mnogo praška, stvara se više pene, troši se više vode, a u mašini nastaju naslage zbog kojih će veš dobiti neprijatan miris“.

Prema njenim uputstvima, obično treba sipati četvrtinu šolje praška, osim kad je veš baš izuzetno prljav. Tad možete upotrebiti pola šolje. Ali ako je voda u kraju gde živite izuzetno meka, dovoljna je kašika i po deterdženta.

Ukoliko koristite tečni deterdžent, sipajte dve kašike za punu mašinu veša. Za meku vodu, važi pravilo da smanjite količinu za pola kašike, a za tvrdu – dodajte polovinu. Pročitajte i koje još greške pravimo kad peremo veš u mašini.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas