Misija SAD pri OEBS-u pozvala Prištinu da odloži odluku o dinaru

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Misija SAD pri OEBS-u pozvala Prištinu da odloži odluku o dinaru

Misija Sjedinjenih Američkih Država pri OEBS-u saopštila je da jednostrana odluka Prištine da ukine dinar ne doprinosi ciljevima kao što su postizanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i pozvala prištinske vlasti da odmah odlože odluku o dinaru i rade na rešenju unutar dijaloga pod okriljem EU.

Misija je takođe izrazila duboku zabrinutost zbog nedavnih nekoordinisanih akcija vlade privrmenih prištinskih institucija, uključujući i upade u institucije koje podržava Srbija, kao i zatvaranja službi na koje se oslanjaju građani KiM.

„Te akcije nisu u skladu sa obavezom kosovske vlade da konstruktivno reši pitanje koje pogađa srpsku manjinu na Kosovu kroz dijalog“, istaknuto je u saopštenju zamenice američke misije Trejsi Njuel.

Ona je dodala da Vašington ostaje posvećen postizanju održivog mira na Zapadnom Balkanu, a da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključan aspekat regionalne stabilnosti i prosperiteta.

Apelovala je na Beograd i Prištinu da pristupe razgovorima u dobroj veri, u okviru dijaloga pod okriljem EU, kako bi se ojačala demokratija, ekonomska integracija sa EU i osnažila multietnička saradnja i međusobno poštovanje.

Njuel navodi da to što Srbija, kako je navela, „nije kaznila odgovorne za napad iz Banjske 24. septembra“ šteti poverenju neophodnom za normalizaciju odnosa.

„Odmah nakon tih napada pozvali smo Srbiju da kazni odgovorne, nažalost, moramo to i danas da uradimo“, navela je ona.

Dodala je da je prioritet SAD normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

Privremene institucije vlasti u Prištini usvojile su uredbu o gotovinskom poslovanju koja je stupila na snagu 1. februara, a prema kojoj je evro jedina valuta u kojoj se može vršiti gotovinsko plaćanje, što znači zabranu upotrebe dinara i dovodi u pitanje egzistenciju Srba na KiM, koji svoja primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.