Ministarka pravde Maja Popović posetila Jasenovac

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ministarka pravde Maja Popović posetila Jasenovac

Ministarka pravde Maja Popović kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala je molitvenom okupljanju i centralnoj proslavi Svetih novomučenika jasenovačkih u Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, Popovićeva je prvi srpski državni zvaničnik, koji u zvaničnom svojstvu dolazi u Jasenovac, počev od 1945. godine do danas.

Time je, kako se naglašava, današnje obeležavanje praznika Svetih novomučenika jasenovačkih dobilo još jednu snažnu simboličku notu.

Dodaje se da je Popovićeva kazala da sve nas strašni zločini i nepočinstva koja su se desila prema nedužnim jasenovačkim žrtvama obavezuju da u sebi i oko sebe iskorenjujemo mržnju i zlo.

Ona je citirala i reči patrijarha Germana „Da oprostimo moramo, ali da zaboravimo ne smemo“.

Popovićeva je naglasila i da je Srbija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem posvećena razvoju i promociji kulture sećanja, koja je isceljujuća za budućnost celog regiona.

U tom smislu, prema njenim rečima, neophodna je izgradnja dobrosusedskih odnosa među građanima Srbije, Hravatske i Bosne i Hercegovine, kao i celog regiona.

„Po tome da li smo u tome napravili iskorak ili ne, pamtiće nas naša deca i istorija“, kazala je ministarka pravde Srbije.

U saopštenju Ministarstva pravde ističe se da je tokom Svete arhijerejske liturgije činodejstvovalo više od deset arhijereja Srpske, Ruske i Makedonske pravoslavne crkve, a Liturgijom je načelstvovao Visokopreosvećeni ruski pravoslavni mitropolit budimpeštanski i sve Mađarske g. Ilarion.

Navodi se i da je nakon liturgije, na humci u Jasenovcu obavljeno sečenje slavskog kolača, a potom i osveštavanje novouspostavljene Istraživačke biblioteke u Jasenovcu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.