Ministar Vučević prisustvovao obeležavanju 75 godina rada Vojnotehničkog instituta

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Ministar Vučević prisustvovao obeležavanju 75 godina rada Vojnotehničkog instituta

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je svečanosti povodom obeležavanja 75 godina postojanja i rada Vojnotehničkog instituta, u Domu Garde u Beogradu.

Čestitajući jubilej Vojnotehničkom institutu, ministar Vučević istakao je da je razvoj naoružanja i vojne opreme jedan od generatora savremene nauke modernih tehnologija u celom svetu. Kako je naveo, ne bi se pogrešilo ni kada bi se konstatovalo da je razvoj naoružanja diktirao i razvoj društva i država u celini.

Kako je rekao, to su jednostavno zakonitosti na kojima počiva moderan svet.

„Naši preci su veoma dobro znali da se Srbija može očuvati samo ako budemo nezavisni u pogledu razvoja naoružanja. Još od 1853. godine, kada smo izlili prve srpske topove i haubice koje je napravila domaća livnica i domaća pamet. Koliko se ulagalo u vojnu industriju i koliko je ona bila pretpostavka ukupnog razvoja govori slikovit podatak da je 1884. godine u Kragujevcu, u zgradi čaurnice, uvedeno prvo električno osvetljenje kapaciteta 30 sijalica da bi moglo da se radi u tri smene. Ovo se dogodilo u vremenu kada se i u Evropi o čudu tehnike pričalo u pogledu elektrifikacije. A naša Srbija je krenula elektrifikaciju upravo iz čaurnice. Ovo govorim kao primer visoke svesti naših predaka da mora postojati odbrambena industrija i da mora da jača, jer je ona preduslov slobode i nezavisnosti „– poručio je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, u razvoju sredstava naoružanja i vojne opreme na braniku otadžbine, već 75 godina, Vojnotehnički institut učestvuje kao najveća naučnoistraživačka institucija u oblasti odbrambenih tehnologija u našoj zemlji.

Kako je istakao, nikakva sreća i blagostanje ne čekaju Srbiju ako uništimo Vojnotehnički institut, već upravo suprotno – snažan Vojnotehnički institut, snažna odbrambena industrija Srbije i pre svega snažna Vojska Srbije garant su mira i napretka naše otadžbine.

Na kraju obraćanja, ministar odbrane čestitao je još jednom Dan Vojnotehničkog instituta, 75 godina borbe za nezavisnost i tehničko-tehnološki napredak.

“Čestitam svim generacijama, od prve do današnje, koje su svoju energiju ulagale u spokojan razvoj naše otadžbine. Današnja generacija zaposlenih s ponosom treba da sledi generacije koje su stvarale u Vojnotehničkom institutu. Neka vam je srećan i blagorodan rad za dobrobit i slobodu naše otadžbine“ – zaključio je ministar Vučević.

Direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik prof. dr Aleksandar Kari govoreći o ostvarenim najznačajnim rezultatima te domaće naučnoistraživačke ustanove u oblasti odbrambenih tehnologija rekao je da se pitanje sopstvenog razvoja naoružanja u Srbiji i opstanka instituta nikada nije dovodilo u pitanje.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.