Milivojević: Srbija više neće pregovarati o statusnom pitanju Kosova

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Milivojević: Srbija više neće pregovarati o statusnom pitanju Kosova

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenio je da su događaji u Banjskoj očekivani i da je Beograd dugo upozoravao da tako nešto može da se desi, ali da je glavna poruka posle toga da Beograd ubuduće neće više razgovarati o statusnom pitanju Kosova, već samo kao o KiM u sastavu Srbije.

On je u izjavi Tanjugu, rekao da ima utisak da su se događajima u Banjskoj, na KiM, poklopili interesi prištinske strane i stranog faktora koji je imao interesa da premijera prištinskih privremenih institucija Aljbina Kurtija izvuče iz, za njega, teške situacije.

Milivojević ističe da o KiM neće odlučivati SAD, jer je KiM pitanje države Srbije, a ne SAD.

„Radi se o delu naše teritorije. Mi ćemo to priznati ili ne, a pošto mi nećemo Srbija više neće razgovorati o statusnom pitanju Kosova. To neka bude jasno i to je poruka. To što je predsednik Aleksandar Vučić rekao to važi. Takav će stav ubuduće biti u pregovorima kakvi god oni bili. Prema tome, i Ohridski sporazum, ako ima defakto priznanje, na to treba zaboraviti“, poručuje Milovojević.

Dodaje da će Srbija u narednom periodu reaktivirati priču koja je relevantna za KiM, a to je Rezolucija 1244, to je Savet bezbednosti, to su UN.

„Nema govora da će o tome odlučivati SAD ili Nemačka. Odlučiće vreme i pravo u uslovima, kada se Srbija toga odreći neće. Kipar 50 godina ne kontroliše sever, ali im ne pada na pamet da se toga odreknu“, rekao je Milivojević.

Kako je rekao, to što smo mali ne znači da treba da se odreknemo sami sebe, samo zato što neko primenjuje silu protiv nas.

Ističe da se tu ne radi o odricanju od Kosova, već od sopstvene države.

„Srbija je punopravna članica UN u međunarodno priznatim granicama sa KiM u njenom sastavu. Od sada ćemo samo tako razgovarati, ja se bar tako nadam. Došli smo do kraja. O čemu da razgovaramo, ako naše ljude neko strelja. Glavna poruka posle svega Srbija neće odustati od svog nacionalnog interesa i svog naroda, ali da ni srpski narod neće pristati na novu Oluju“, zakljucio je bivši diplomata.

On ističe da se iz Beograda dugo upozoravalo da eskalacija koja se dešava na KiM može da donese nesagledive posledice i da se to, nažalost, i desilo pucnjavom u Banjskoj, a da su razlozi za to dvojaki.
„Prištinska strana je sprovodila mere i akcije u funkcije specifičnih interesa koje su, sa jedne strane, stvarale tenzije na terenu represijom i elementima koje dovode u pitanje bezbednost stanovništva na KiM. Drugi aspekst priče je da nije bilo reakcija stranog faktora na terenu koji je u velikoj meri zadužen za stabilnost i bezbednost na terenu, mislim na, pre svega KFOR, ali i Euleks, kao i političke strukture koje imaju uticaj na Prištinu“, navodi Milojević.

Sve je to proizvelo, ističe, ambijent u kome je neminovno bilo da bude neke vrste otpora.

„Svakodnevnim hapšenjima, a u odsustvu prava, mehanizma zaštite, pitanje strpljenja srpskog naroda je dovedeno do kraja i ovo je rezultat. Sada imamo situaciju iz koje će biti veoma teško da se izađe. To je obesmislilo mnogo toga što je bilo relavantno kao što je dijalog i politički proces i sada je potpuno nova situacija“, naglašava Milivojević.

Dodaje da mi još nemamo kompletnu sliku šta se dešavalo u Banjskoj, jer smo informisani samo iz jednog centra, sa prištinske strane.

„Ulazimo u period gde je jako važno da se na terenu uspostavi neke vrsta kontrole i da se utvrdi činjenično stanje, da se speči da dođe do novih incidenata, jer sada tamo imamo mrtve ljude. To više nije ista priča i tamo više nema poverenja, pogotovo kada je reč o srpskom narodu“, poručuje MIlojević.

Kako kaže, ne veruje u istragu Prištine i smatra da je suština bila da se napravi neka vrsta balansa i da se Srbija ponovo dovede u poziciju da je krivac za stanje.

Bivši diplomata podseća da su događajima u Banjskoj prethodili neuspešni pregovori u Briselu, kritike Kurtiju, koji je bio u defanzivu.

Zatim je, dodaje, bio Njujork, gde smo na zasedanju Generalne skupštine UN imali punu potvrdu principa i pozicije koju Srbija zastupa u odbrani svojih interesa oko KiM, verifikacije političkog stava i oba ta elementa su podigla poziciju Srbije za buduće pregovore i politički kontekst u kome je trebalo da se nastavi dijalog.

„I onda se to u Banjskoj dešava dva dana posle toga. Ja imam utisak da tu postoji čudna koincidencija, ali da su se u jednom trenutku sklopili interesi prištinske strane i stranog faktora koji je imao interesa da tu prištinsku stranu izvuče iz pozicije koja je postojala ranije. Suština je da se spasi Kurti, taj koncept koji podrazume saradnju Kurtija i stranog faktora i da se verifikuje kosovska državnost. Odnosno da se Srbija dovede u situaciju da mora da prizna Kosovo“, kaže Milivojević.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.