Milićević otvorio Srpsku dopunsku školu u Pragu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Milićević otvorio Srpsku dopunsku školu u Pragu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević svečano je danas u Pragu otvorio Srpsku dopunsku školu „Jelena Anžujska“.

Najavljeno je otvaranje još jedne takve škole u Češkoj i to u gradu Brno.

Školu „Jelena Anžujska“ pohađa 56 učenika, a ministar je svima njima poklonio ćirilične bukvare i lektire, saopšteno je iz kabineta ministra.

„Kao ministar zadužen za dijasporu, jedan od najvažnijih aspekata mog rada jeste podrška našim udruženjima i organizacijama širom sveta, a posebno onima koje se trude da očuvaju srpski jezik i kulturu. I upravo u cilju očuvanja jezika pokrenuo sam akciju doniranja bukvara i lektira učenicima srpskih dopunskih škola širom sveta. Do sada smo podelili nekoliko hiljada knjiga, rekao je ministar Milićević i istakao da kao narod moramo biti jedinstveni gde god živeli“, rekao je on.

Ministar je podsetio da ova akcija doniranja knjiga simbolično ima veze i sa imenom koje s ponosom nosi škola u Pragu.

„Svojom humanošću i prosvetiteljskom misijom Jelena Anžujska je zadužila srpski narod. Osnovala je prvu žensku školu u tadašnjoj Srbiji. Organizovala je prepisivanje knjiga na dvoru i tako proizvedene knjige je kasnije poklanjala deci širom srpskih zemalja. Baš kao što i mi poklanjamo knjige našoj deci širom sveta. Takođe, u svom dvoru je imala i čuveno knjigohranilište, to jest biblioteku. A mi danas knjigama opremamo srpske biblioteke u dijaspori, kojih ima oko 500 van naše matice“, istakao je ministar u obraćanju na otvaranju škole u Pragu.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i ambasador Republike Srbije u Pragu Berislav Vekić, predstavnici sveštenstva, nastavnici i roditelji učenika.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas