Milićević: Na predlog Vučića, Srbi i Mađari će učiti o prijateljstvu dva naroda

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Milićević: Na predlog Vučića, Srbi i Mađari će učiti o prijateljstvu dva naroda

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević rekao je na obeležavanju 30 godina Samostalne srpske škole u Budimpešti da ona nije samo mesto gde se prenosi znanje, već i mesto koje neguje srpski jezik, kulturu i tradiciju među mladim naraštajima u Mađarskoj.

„Kao Ministar zadužen za dijasporu, želim da potvrdim podršku predsednika Republike Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije u očuvanju i razvoju srpskih škola u inostranstvu. Želim da se zahvalim i mađarskoj Vladi na uloženim sredstvima i na pružanju pomoći da se srpska manjina očuva na ovim prostorima isto onako kao što Vlada Srbije pruža podršku manjinama u Srbiji, a posebno mađarskoj nacionalnoj manjini u Vojvodini“, rekao je Milićević u četvrtak.

On je posebno ukazao na prijateljske odnose dve zemlje, koji su najbolji u našoj novijoj istoriji, a pre svega zahvaljujući ličnom prijateljstvu dvojice državnika Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, ističe se u saopštenju.

Ministar je istakao i da je, upravo na predlog predsednika Vučića, dok je pre nekoliko meseci bio vd ministra prosvete pokrenuo inicijativu da đaci u Srbiji i Mađarskoj uče o prijateljskim odnosima dve zemlje i da će se uskoro u udžbenicima naći materijali o postignutim sporazumima i zajedničkim projektima dve države koji su realizovani prethodnih godina.

Obeležavanju jubileja srpske škole prisustvovali su i vladika budimski Lukijan, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Peter Staraj, zamenica državnog sekretara zadužena za obrazovanje u Vladi Mađarske Katalin Balatoni, kao i brojne zvanice iz političkog, kulturnog, naučnog i obrazovnog života Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Milićević je prethodno u ambasadi Srbije u Budimpešti održao radni sastanak sa predstavnicima Srpske samouprave u Mađarskoj a na temu izrade nove strategije odnosa matice i dijaspore.

On se sastao i sa vladikom budimskim Lukijanom, navodi se u saopštenju.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.