Održana Međunarodnа književnа kolonijа „SKD – Krupara 2023.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Međunarodnа književnа Održana kolonijа „SKD – Krupara 2023.”

U Bačkom Dušanovu, naselju nadomak Subotice, sinoć je održano završno veče 5. po redu Međunarodne književne kolonije „Srpsko književno društvo – Krupara 2023.“, koja je trajala od 22. do 26. avgusta, kao i 14. Likovne kolonije „KruparArt“ koja je, od 14. do 20. avgusta, takođe održana u gotovo čarobnom ambijentu kompleksa „Krupara“.

Ceremoniji zatvaranja, ispred Grada Subotice, prisustvovao je gradonačelnik, Stevan Bakić, koji je tom prilikom istakao, da je kompleks „Krupara“ jedinstveno mesto susreta književnika, književnih prevodilaca, likovnih i drugih umetnika, te da je već godinama inspiracija mnogim afirmisanim stvaraocima, kako književne, tako i savremene srpske likovne scene.

„Zahvaljujući uvaženom doktoru Luki Anđeliću, njegovoj porodici, kao i svima onima koji su učestvovali u pripremi i realizaciji ovog, ali i drugih kulturnih događaja koji se tokom godine ovde organizuju, od kojih bih istakao književne tribine, kompleks “Krupara” je postao prepoznatljivo mesto susreta umetnika iz naše zemlje, regiona i celog sveta“, poručio je Bakić.

On se ujedno zahvalio Ministarstvu kulture Republike Srbije koje je finansijski podržalo rad književne kolonije.

„Iskoristio bih ovu priliku da izrazim zahvalnost i svim učesnicima, jer dajete veliki doprinos da se Međunarodna književna, ali i Likovna kolonija, održe i nastave svoj kontunuitet. Želim da svi vi, i oni koji su došli iz Velike Britanije, Španije i Grčke, kao i umetnici iz naše zemlje, iz Bačkog Dušanova, ponesete najlepše utiske, da nam se ponovo vratite i da opet budete deo ovakih manifestacija, koje obogaćuju kulturnu ponudu Subotice i okoline“, zaključio je gradonačelnik Subotice.

Okupljenima, na svečenosti, obratio se i Vidak Anđelić, u ime porodice Anđelić, domaćina Međunarodne književne i lLkovne kolonije, kao i umetnički selektor i organizator Likovne kolonije „KruparArt 2023“, Biljana Milenković, urednik i moderator Međunarodne književne kolonije „SKD – Krupara 2023.“, Đorđe Kuburić.

Кnjževnik Dejan Simonović, takođe urednik i moderator Međunarodne književne kolonije „SKD – Krupara 2023.” u ime Srpskog književnog društva iz Beograda, uručio je vlasniku kompleksa „Krupara“, dr Luki Anđeliću, zahvalnicu za izuzetan doprinos radu književne kolonije „SKD – Krupara“.

Učesnici Međunarodne književne kolonije „SKD – Krupara 2023.“ bili su: Mina Radulović (Grčka), Fransisko Havijer Hues Galves (Španija), Džejms Saterlend Smit (Velika Britanija), Olivera Nedeljković (Srbija, Čačak), Nadija Rebronja (Srbija, Novi Pazar) i Laslo Blašković (Srbija, Novi Sad).

Na Likovnoj koloniji „KruparArt 2023“, učestvovalo je sedam umetnika iz naše zemlje: Maja Obradović, Rade Tepavčević, Rade Mutapović, Biljana Milenković, Dunja Trutin, Stefan Dimitrijević i Una Nikolić.

Međunarodnа književnа Održana kolonijа „SKD – Krupara 2023.”Međunarodnа književnа Održana kolonijа „SKD – Krupara 2023.”Međunarodnа književnа Održana kolonijа „SKD – Krupara 2023.”Međunarodnа književnа Održana kolonijа „SKD – Krupara 2023.”
Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas