Mali: Poseta Si Đinpinga otvara novo poglavlje saradnje i rasta naše privrede

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Mali: Poseta Si Đinpinga otvara novo poglavlje saradnje i rasta naše privrede

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, pored političkog značaja i podizanja ugleda naše zemlje, veoma je važna i u ekonomskom smislu i otvara nam nove perspektive i novo poglavlje, ne samo u saradnji sa Kinom, nego i celokupnog rasta i razvoja naše zemlje, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali.

„Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom koji stupa na snagu 1. jula je uz EXPO 2027. najveća razvojna šansa naše zemlje za narednih 15 do 20 godina“, rekao je Mali..

On je podsetio, gostujući na Pinku, da Srbija ima Sporazum o slobodnoj trgovini sa CEFT-om, dobre odnose sa zemljama Evropske unije, Sporazum sa Evroazijskom unijom, Turskom, preferencijalni status sa SAD i ocenio da sada kada imamo i sporazum sa Kinom nameće se pitanje zašto neko ko hoće da investira u neku zemlju ne bi došao u Srbiju.

„Kod nas imaju sve moguće uslove kada je infrastruktura u pitanju, dobar geografski položaj, stabilno okruženje, atraktivnu konkurentnu privredu, a kada naprave svoju fabriku, zaposle srpske građane, mogu da proizvode i izvoze u zemlje gde živi dve milijarde ljudi“, naveo je on.

Istakao je da je sa Kinom potpisano 29 sporazuma i da se Sporazumom o slobodnoj trgovini s jedne strane dopušta uvoz iz Kine za onu robu koja se ne proizvodi u Srbiji, kao što su recimo mobilni telefoni i da će smanjenjem carina naši građani dobiti jeftinije proizvode.

„S druge strane gledali smo naravno da zaštitimo i našu industriju, tako da za neke proizvode imamo 15 godina prelazni period i to je veoma važno. Taj sporazum će nama doneti to da motivišemo domaće proizvođače da budu konkurentniji i atraktivniji“, rekao je on.

Naveo je da nam se otvara najveće tržište u svetu čija srednja klasa broji 400 miliona ljud, što je prema njegovim rečima potencijal koji ne može da se zanemari.

Istakao je da se carine za ulazak proizvoda u Kinu kreću između 38 odsto i 62 odsto, što opterećuje izvoz u ovu zemlju, a smanjenje i ukidanje carina, kakvo smo mi dobili povećava konkurentnost.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.