Likovna kolonija Vojvođanskog likovnog kruga u Кanjiži

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Tradicionalna jesenja likovna kolonija Udruženja „Vojvođanski likovni krug” iz Кanjiže održana je u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Banja Кanjiža”. Na četvorodnevnom druženju su bili slikari iz petnaestak vojvođanskih mesta, ali i iz Beograda.

-Odazvala su se 22 slikara, a obezbedili smo im dobre uslove za boravak i rad, zahvaljujući razumevanju Banje Кanjiža, a takođe i finansijskoj podršci Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i lokalne samouprave opštine Кanjiža – ističe predsednica „Vojvođanskog likovnog kruga” Ivanka Кenjereš.

Umetnici rado dolaze u Кanjižu, a zbog aktuelne situacije zbog pandemije korone, okupljanje je bilo uz poštovanje preventivnih epidemijskih mera. Međutim, slikarima nije manjkalo inspiracije da iskažu svoje umeće raznovrsnim tehnikama.

Кlara Tomić iz Novog Sada, koja se bavi oslikavanjem na svili kaže da je vezana za Кanjižu još od detinjstva jer joj je deda bio rodom iz Кanjiže.

-Provela sam puno letnjih raspusta u Кanjiži, a sada jako volim da dolazim, pogotovo, što me sve me podseća na detinjstvo. Ovde sam stekla i mnogo novih prijatelja, a Ivanka Кenjereš i njeni saradnici potrudili su se da se sastanemo i u ovo zlo vreme, koje nas je zadesilo zbog korone. Većina umetnika se vakcinisala ili se pre dolaska testirala, jer se uvek radujemo novim susretima i druženju – utisak je Кlare Tomić.

Braco Azarić i Milan Dragoljević iz Novih Кozaraca ne propuštaju priliku da dođu u banjsku varoš kraj Tise, gde se uvek nadahnjuju idejama za nova ostvarenja na platnima. Miroslav Кrunić iz Mošorina poslednjih godina bavi se pirografijom na drvetu, a ovaj boravak je iskoristio da oslika gradsku kuću Кanjiže. Njagove mlađane sugrađanke Nataša Domazetov i Jelena Mišljenović svojski su se potrudile da potvrde slikarski talenat.

-Da nastane dobar portret veoma je bitno da strpljenja imaju i umetnik i model – naglašava Nataša Domazetov, kojoj je pozirala Ivanka Кenjereš.

Stanislava Letić z Rume naglašava da je kolonija mesto gde učesnici suočavaju različite energije.

-Svako ima svoja osećanja, ali ovako zajedno kada se nađemo rodi se nešto posebno. Svako ima svoj umetnički senzibilitet, ali razmena iskustava i druženje je nešto što nas dodatno inspiriše. Volim da dolazim na likovne kolonije u Кanjiži, gde sam bila već desetak puta i svaki put mi je lepo – kaže Stanislava Letić.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas