Lekar otkrio zašto je puštanje brade zapravo dobro za muškarce

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Lekar otkrio zašto je puštanje brade zapravo dobro za muškarce

Niste ni znali koliko vas brada u stvari štiti.

Lekar koji se često obraća savetima svojim pratiocima na TikToku, Karan Raj, ovog puta je otkrio da bi puštanje dlačica na licu moglo biti čistije i sigurnije nego da se redovno brijete.

Doktor Raj je ovu svoju tvrdnju i objasnio:

– Vodeći se naukom, puštanje brade moglo bi biti dobro za vas. Brada bi mogla biti čistija nego vaše lice kad ste bez brade.

Studija koja je upoređivala bolničke radnike s bradom i bez brade pokazala je da su čisto obrijana lica tri puta veća verovatnoća da nose MRSA (bakterija stafilokoka).

To može biti zato što brijanje stvara mikroabrazije koje su savršeno mesto za razmnožavanje ovih bakterija, dok brada zapravo može pružiti super-meku kožu.

Ovo se događa jer brada ne samo da štiti kožu od starenja blokirajući izlaganje suncu, već ona deluje i kao prepreka koja vas sprečava da stalno dodirujete kožu oko lica.

– Ona vas sprečava da nesvesno utrljavate ulja koja proizvode vaše lojne žlezde koje održavaju vašu kožu nauljenom i hidratizovanom – otkrio je i dalje dodao:

– Brada bi mogla da smanji rizik od opekotina i raka kože na bradatim područjima. Postoje dokazi da dlake na licu smanjuju izloženost UV zračenju za trećinu u poređenju s čisto obrijanim licima.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas