Legendarni gitarista grupe Queen dao značajan doprinos misiji „Oziris-Reks“: Brajan Mej napravio prvi atlas asteroida

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Legendarni gitarista grupe Queen dao značajan doprinos misiji "Oziris-Reks": Brajan Mej napravio prvi atlas asteroida

Najpoznatiji naučnik među muzičarima i najpoznatiji muzičar među naučnicima, legendarni gitarista Brajan Mej, bio je uključen u misiju američke Nacionalne svemirske agencije (NASA) „Oziris-Reks“.

Mej, koji je inače doktor astrofizike, pozvan je zajedno sa još jednom građankom-naučnicom Klaudijom Manconi iz Italije, da analizira fotografije asteroida koje je napravila „Oziris-Reks“ letelica i primeni tehniku stereoskopije, odnosno dodavanja trodimenzonalnog efekta i iluzije dubine dvodimenzionalnim slikama.

Zahvaljujući njihovim analizama, naučnici su pronašli bezbedno mesto za spuštanje sonde i prikupljanje uzoraka.

Govoreći o misiji za Guardian, Mej je ispričao da je reč o „najintimnijem istraživanju nekog asteroida do sada“.

„Naš cilj je bio da isporučimo ovaj izvanredni portret u obliku koji je razumljiv i za naučnike i nenaučnike“, rekao je muzičar i astrofizičar.

On je uz svoju koleginicu Manconi i autor prvog atlasa jednog asteroida nazvanog „Bennu 3-D: Anatomy of an Asteroid“.

Naučnici i građani naučnici poput Meja, sa oduševljenjem izveštavaju o otkrićima o ovom asteroidu, jer se smatra da je star gotovo koliko i Sunčev sistem, odnosno oko 4,6 milijardi godina.

Takvi netaknuti asteroidi otkrivaju prirodu materijala od kojih su nastale planete u našem sistemu, uključujući i Zemlju, piše Space.

„Oziris-Reks“ letelici trebalo je dve godine da dođe do asteroida prečnika 524 metra. Nakon što se spustila na njegovu površinu u avgustu 2018, analizirala je površinu i prikupila uzorke, pre nego što će 2021. poći na svoj put kući.

Prošlog meseca kapsula sa uzorcima bezbedno je spuštena na zemlju, ali je letelica nastavila svoje putovanje svemirom i preusmerena na asteroid Apofis.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas