Kurti: Za glasanje Srba na Kosovu i Metohiji potreban poseban dogovor Beograda i Prištine

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Kurti: Za glasanje Srba na Kosovu i Metohiji potreban poseban dogovor Beograda i Prištine

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti naveo je u pismu upućenom šefu Misije OEBS-a u Prištini Majklu Davenportu da mora da postoji poseban dogovor Beograda i Prištine da bi srpska zajednica na Kosovu i Metohiji učestvovala na izborima u centralnoj Srbiji.

Kurti smatra da takav sporazum treba da predloži Beograd kao zainteresovana strana i da on treba, kako kaže, da bude zasnovan na „suverenitetu i nezavisnosti Kosova“, preneo je portal Dukađini.

Kurti navodi da Priština „podstiče Beograd“ da pregovara o ovakvom sporazumu i tvrdi da se time sprovodi još jedna obaveza iz Osnovnog sporazuma – da doprinosi „dobrosusedskim odnosima, zasnovanim na jednakim pravima i međusobnom poštovanju prava birača u inostranstvu“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković zatražio je 3. novembra pisanim putem od šefa OEBS-a na Kosovu i Metohiji Majkla Davenporta da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na Kosovu i Metohiji, dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, a u skladu sa procedurama koje su primenjivane tokom prethodnih izbornih postupaka na AP Kosovu i Metohiji zaključno sa 2020. godinom.

OEBS je saopštio da je o zahtevu Vlade Srbije obavestio vladu privremenih prištinskih institucija i da je spreman da sprovede prikupljanje glasova na glasačkim mestima na Kosovu i Metohiji „pod istim uslovima kao i u prethodnim slučajevima“.

Poslednji parlamentarni izbori koje je Srbija organizovala i na kojima su glasali Srbi sa Kosova i Metohije održani su 21. juna 2020. godine i to prema ranijoj praksi, odnosno glasove je prikupljala misija OEBS-a na Kosovu i Metohiji, nakon čega su prebrojavani u Vranju i Raškoj.

Priština nije dozvolila da u AP Kosovu i Metohiji u januaru 2022. godine bude održan referendum o izmeni Ustava Srbije, kao ni parlamentarni izbori u Srbiji u aprilu 2022. godine.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.