Kupovina guma – o čemu sve treba voditi računa

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Kupovina novog seta guma za vaš automobil možda samo na prvi pogled izgleda jednostavno.

Novi set guma za automobil obično se kupuje na svakih nekoliko godina, u zavisnosti od toga koliko kilometara godišnje prelazite.

Zato prilikom njihovog izbora treba dobro razmotriti sve opcije – ne samo zato što troškovi kupovine guma nisu mali, već i zbog toga što izbor gume može da ima veliki uticaj na ponašanje vozila na putu.

Ubrzanje, kočenje, ponašanje u krivinama, preciznost upravljanja, udobnost, buka, pa čak i potrošnja goriva – sve to zavisi u određenoj meri od pneumatika.

Veličina guma

Prvo što treba da uradite prilikom kupovine je da proverite veličinu guma preporučenih za vaš automobil.

Na polovnim automobilima često se događa da gume koje se trenutno nalaze na felnama nisu optimalan izbor. Prilikom zamene treba i to uzeti u obzir, jer gume u veličini koju preporučuje proizvođač najbolje odgovaraju vašem vozilu.

Kako odrediti ispravnu veličinu gume?

Postoji nekoliko mesta na kojima možete brzo pronaći informacije o veličini guma za vaš automobil.

Mogu se pronaći, na primer, u priručniku za vozilo, obično u odeljku sa tehničkim specifikacijama.

Veličina gume takođe je naznačena na unutrašnjoj površini poklopca rezervoara za gorivo ili na nalepnici pričvršćenoj na stub vozačevih vrata.

Ove podatke svakako možete proveriti i kod vašeg vulkanizera.

Nemaju samo automobili premijum i jeftine marke. Ova podela važi i u industriji automobilskih guma.

Postoje gume u ekonomskom, srednjem i premijum segmentu.

Vrhunske gume nude najbolje performanse. Međutim, one su najskuplje i zato ih mnogi kupci zaobilaze.

Ako je moguće, treba izbegavati i kupovinu najjeftinijih pneumatika, jer oni sa razlogom imaju nisku cenu.

Kako biste gume pravilno prilagodili svojim potrebama, morate odgovoriti na pitanje da li su vam potrebne sezonske (letnje/zimske) ili gume za sva godišnja doba.

Prve pružaju bolje prijanjanje, druge su kompromis koji nas oslobađa potrebe zamene i skladištenja guma.

Gume za sva godišnja doba nisu toliko dobre za sneg kao što su to prave zimske gume, niti pružaju istu upravljivost ili zaštitu od akvaplaninga kao vrhunske letnje gume.

Međutim, ako se auto zimi vozi malo i po putevima bez ili sa malo snega, „all season“ pneumatici su svakako dobro i ekonomično rešenje.

Gazni sloj gume

Još jedna stavka o kojoj se malo razmišlja jeste prilagoditi gazni sloj guma planiranim uslovima vožnje.

Postoje tri vrste gaznog sloja – simetrični, usmereni i asimetrični.

Simetrične gume su jeftinije i jednostavnije za montažu. Takođe se mogu slobodno premeštati sa točka na točak („rotirati“) kako bi se ujednačilo njihovo habanje.

Usmereni gazni sloj omogućava dobar odvod vode i dobru „vuču“ po snegu.

Sa druge strane, najskuplje, asimetrične gume omogućavaju najbolje ponašanje i na suhim i na mokrim površinama – deo gaznog sloja odgovoran je za „vuču“, a drugi za odvod vode.

Indeksi opterećenja i brzine guma

Prilikom odabira guma za automobil, mnogi ne obraćaju pažnju na brzinu i nosivost pneumatika.

Ocena „brzine gume“ je najveća dopuštena brzina vozila koju guma može (bezbedno) da podnese, pod najvećim opterećenjem određenim indeksom opterećenja.

Ovi parametri su navedeni, između ostalog na bočnoj strani gume i ispisani su slovima i brojevima. Oni su međusobno zavisni i moraju se uzeti u obzir pri kupovini novih guma.

Čak i ako ne planiramo da auto vozimo najvećim brzinama, ne preporučuje se kupovina guma sa nižim indeksom brzine. Zašto?

Gume za brzu vožnju dizajnirane su za prenos velike snage i obrtnog momenta. Odabirom onih sa nižim indeksom, možemo imati problema sa prijanjanjem pneumatika, ali i sa bržim trošenjem guma.

EU nalepnica

Kako bi vozačima olakšala odabir guma, Evropska unija je uvela novi sistem označavanja.

Novi sistem, koji je na snazi ​​od 1. maja 2021, na etiketi pruža informacije o prijanjanju na mokroj podlozi, otporu kotrljanja i spoljnoj buci, kao i o prikladnosti guma za zimsku vožnju.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas