Konzumiranje previše multivitamina može imati štetne efekte na vaše zdravlje

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Konzumiranje previše multivitamina može imati štetne efekte na vaše zdravlje

Konzumiranje previše multivitamina ili prekoračenje preporučenog dnevnog unosa može imati štetne neželjene efekte na vaše zdravlje.

Iako su vitamini neophodni za naše blagostanje, potrebno ih je uzimati u adekvatnim količinama kako bismo održali uravnotežen i zdrav način života.

Oslanjanje na multivitamine kao zamenu za zdravu ishranu može stvoriti lažni osećaj sigurnosti. Iako mogu biti koristan dodatak vašoj ishrani, ne bi trebalo da zamene dobro zaokružen i hranljiv plan ishrane.

Toksičnost vitamina rastvorljivih u mastima

Vitamini rastvorljivi u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K, mogu se akumulirati u telu i dovesti do toksičnosti ako se konzumiraju u prekomernoj količini. Toksičnost vitaminom A može dovesti do simptoma kao što su vrtoglavica, mučnina, promene na koži, au teškim slučajevima može oštetiti organe poput jetre i izazvati bol u kostima.

Problemi sa varenjem

Preopterećenje vašeg tela multivitaminima može dovesti do problema sa varenjem. Visoke doze određenih vitamina i minerala, posebno gvožđa i cinka, mogu izazvati gastrointestinalne probleme, uključujući mučninu, dijareju i grčeve u stomaku.

Kamen u bubregu

Prekomerna konzumacija vitamina kao što su vitamin C ili D može povećati rizik od kamena u bubregu. Ove bolne naslage minerala u bubrezima mogu biti uzrokovane nagomilavanjem kalcijuma ili drugih minerala.

Interferencija sa lekovima

Neki vitamini i minerali mogu da stupe u interakciju sa lekovima koje možda uzimate. Vitamin K može uticati na razređivače krvi, dok kalcijum može uticati na apsorpciju određenih antibiotika. Važno je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom da biste izbegli takve interakcije.

Hipervitaminoza

Hipervitaminoza se odnosi na stanje da imate previše određenog vitamina u vašem sistemu. To može dovesti do raznih zdravstvenih problema, u zavisnosti od vitamina koji je uključen. Višak vitamina B6 može izazvati neurološke simptome kao što su utrnulost i peckanje.

Vitamin E i rizik od krvarenja

Visoke doze vitamina E mogu ometati zgrušavanje krvi, potencijalno povećavajući rizik od poremećaja krvarenja. Ovo može biti posebno problematično za ljude koji uzimaju razređivače krvi ili one sa poremećajima zgrušavanja.

Štetne interakcije sa drugim hranljivim materijama

Konzumiranje prevelikih količina jednog hranljivog sastojka ponekad može dovesti do neravnoteže sa drugim. Uzimanje prevelikih količina kalcijuma može poremetiti ravnotežu magnezijuma, što dovodi do simptoma kao što su grčevi u mišićima i lupanje srca.

Oštećenje nerava od vitamina B6

Prekomerni unos vitamina B6, takođe poznatog kao piridoksin, može dovesti do periferne neuropatije, koja uzrokuje utrnulost, peckanje i bol u ekstremitetima.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas