Konzumirajte češće tikvice i osetićete brojne zdravstvene prednosti

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Konzumirajte češće tikvice i osetićete brojne zdravstvene prednosti

Ako ih češće konzumiramo, tikvice imaju brojne zdravstvene prednosti. Odlična stvar je što su veoma su pristupačne, a zbog neutralnog ukusa mogu se kombinovati sa raznim jelima.

Iako se gaji tokom cele godine, vrhunac sezone je u letnjim mesecima. Sirova tikvica na 100 grama sadrži oko 16 kalorija, oko tri odsto ugljenih hidrata, jedan odsto proteina i 0,2 odsto masti.

Dobre su za zdravlje srca

Tikvice sadrže dobre količine kalijuma, što pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Takođe sadrži umerenu količinu folata, koji razgrađuje aminokiseline kao što je homocistein. Značajna količina magnezijuma pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska i ravnomernog rada srca.

Sadrže malo kalorija

Pošto se uglavnom sastoje od vode, tikvice su malokalorične. To ih čini idealnom hranom ako ste u procesu gubitka težine. Zamenom visokokalorične hrane sa tikvicama, pomaže u smanjenju broja kalorija koje se unose. Pored toga, vlakna pomažu u sagorevanju masti u telu.

Poboljšavaju zdravlje očiju

Tikvice pomažu da se eliminišu podočnjaci koji nastaju usled prekomernog zadržavanja vode. Natečenost oko očiju je smanjena zbog sadržaja bogatog vodom. Prisustvo vitamina A u tikvicama pomaže u aktivnom razvoju ćelija u očima, što poboljšava vid i pomaže u prevenciji bolesti povezanih sa godinama koje utiču na oči, kao što je makularna degeneracija.

Štite od astme i jačaju zube i kosti

Pošto su tikvice dobar izvor vitamina C, smatraju se dobrom hranom za borbu protiv astme. Vitamin C igra važnu ulogu u održavanju zdravlja imunog sistema i borbi protiv respiratornih problema. Tikvice takođe sadrže kalcijum koji pomaže pravilnom funkcionisanju nervnog sistema i daje snagu kostima i zubima.

Pomažu u snižavanju holesterola

Visok sadržaj vlakana u tikvicama pomaže u snižavanju holesterola. Veliki udeo vitamina A i vitamina C odlaže nastanak ateroskleroze sprečavajući holesterol da oksidira krvne sudove tela, pa tikvice oslobađaju telo od viška štetnih materija.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.