Koliko su štetni šamponi sa silikonima i koje su njihove prednosti?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Koliko su štetni šamponi sa silikonima i koje su njihove prednosti?

Zdrava i sjajna kosa u velikoj meri zavisi od sastojaka šampona. Mnogi šamponi sadrže sintetičke supstance koje isušuju kosu, kao što su silikon, sulfati i parabeni.

Silikon obavija pojedinačnu kosu i čini je glatkom i sjajnom. Zbog toga ih proizvođači često dodaju u šampone, balzame i ulja za kosu.

Ali koliko su štetni šamponi sa silikonima i koje su njihove prednosti?

Prednosti:

Šamponi koji sadrže silikon daju kosi efekat sjaja u trenu, jer silikoni obavijaju kosu i reflektuju svetlost. Silikoni su veoma otporni na toplotu, što čini feniranje i oblikovanje kose peglom ili uvijačem manje štetnim za kosu.

Silikoni čine kosu otpornijom na spoljašnje uticaje iz okoline. – Posebno naglašena, suva i kovrdžava kosa izgleda mekše i negovanije.

Nedostaci:

Kosa se sve više suši iznutra jer hranljive materije i vitamini u proizvodima za negu kose zbog silikona čak ni ne dospevaju u kosu.

Kontinuirana upotreba šampona koji sadrže silikon uzrokuje nakupljanje silikona na kosi. Zbog toga kosa vremenom gubi volumen.

Oni sa masnom kosom često ovaj problem pogoršavaju upotrebom šampona koji sadrže silikon jer koža glave proizvodi više sebuma zbog naslaga.

Sa ekološke tačke gledišta, silikoni nisu dobar izbor jer nakon pranja kose završavaju u otpadnoj vodi i teško se razlažu.

Za ljude sa tankom kosom, šamponi bez silikona su zapravo uvek bolji izbor.

Ako i dalje želite da koristite proizvode koji sadrže silikon, obratite pažnju na visok kvalitet.

Jeftini šamponi često sadrže silikone koji se teško rastvaraju i stoga se mogu isprati tek nakon nekoliko nedelja i meseci.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.