Koliko proteina je previše proteina za organizam? I šta se događa kada preteramo?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Koliko proteina je previše proteina za organizam? I šta se događa kada preteramo?

Višak proteina može dovesti, između ostalog, do povećanja telesne težine i oštećenja bubrega. Vašem telu su potrebni proteini da bi funkcionisalo. Međutim, kao i sa skoro svim ostalim u životu, ni sa proteinima ne treba preterivati.

Evo koliko je proteina potrebno našem telu, mada je taj broj individualan za svaku osobu.

U zavisnosti od vašeg opšteg zdravlja i koliko ste aktivni, proteini bi trebalo da čine oko 10 do 35 procenata vaših dnevnih kalorija.

Predlažemo da sledite standardno pravilo od 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine.

Ako ste fizički aktivni, vaš unos može biti malo veći kako biste pomogli obnovu i povećanje mišićne mase.

Šta ako jedete previše proteina?

Previše proteina, posebno konzumiranje crvenog mesa, može imati negativne posledice po zdravlje. Prekomerni unos proteina može izazvati probleme kao što su loš zadah, dehidracija, problemi sa varenjem, višak kalorija, penasti urin i oštećenje bubrega.

Takođe, takav unos proteina je povezan sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 i raka debelog creva.

Važno je održavati uravnoteženu ishranu koja uključuje druge hranljive materije kao što su složeni ugljeni hidrati, zdrave masti i razne vitamine i minerale.

Ukoliko odlučite da konzumirate proteine, preporučuje se da izbegavate prerađevine od mesa i ograničite unos crvenog mesa na umerene količine.

Za najbolje rezultate, konsultujte se sa lekarom ili nutricionistom kako biste odredili optimalnu količinu proteina za vaše potrebe.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas