Koliko kiseli krastavci mogu da traju nakon otvaranja tegle?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Koliko kiseli krastavci mogu da traju nakon otvaranja tegle?

Neotvorene tegle kiselih krastavaca mogu se čuvati godinama. Često je na tegli naznačen rok trajanja, koji, čak i ako je prošao, omogućava vam da nastavite da jedete kisele krastavce bez oklevanja.

Za razliku od proizvoda u ulju, u kiselim krastavcima je rizik od botulinuma praktično eliminisan jer je kiselost sirćetne kiseline inhibirana proizvodnjom botulinum toksina.

Utoliko pre ako ste teglu pravilno čuvali na hladnom mestu iu optimalnim uslovima, jer rok trajanja označava samo datum do kojeg proizvođač garantuje za kvalitet namirnice. Međutim, nakon otvaranja tegle kiselih krastavaca, možete ih čuvati do tri meseca, pod uslovom da je tegla pravilno čuvana u frižideru i zatvorena.

Kako znate da li su kiseli krastavci još dobri?

Često, da biste razumeli da li je neka namirnica dobra ili ne, osim roka trajanja, važno je osloniti se na svoja čula i obratiti pažnju na neke promene u ukusu, boji, konzistenciji i mirisu.

Konkretno, da biste znali da li su vam kiseli krastavci još dobri, proverite kako izgledaju i da li mirišu ili imaju dobar ukus.

Generalno, možda ćete primetiti sledeće:

– povrće je uvelo;

– sirće je postalo mlečno;

– na staklu ili poklopcu postoje tragovi plesni;

– miris je veoma kiseo;

– ukus je kiselkast i užegao;

Ako nijedna od navedenih karakteristika nije prisutna, može se pretpostaviti da je dotična hrana i dalje dobra za jelo.

Uglavnom, savet je da na etiketi ili poklopcu tegle zabeležite datum otvaranja, kako biste videli kada je prošlo tri meseca od prvog otvaranja.

Takođe ne zaboravite da poštujete vreme kuvanja hrane, uvek vodite računa da tegle budu sterilne i da je poklopac hermetički zatvoren.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.