Koliko dugo jaja mogu da stoje u frižideru?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Koliko dugo jaja mogu da stoje u frižideru?

Jaja se s dobrim razlogom smatraju superhranom. Iako mala i ukusna, jaja su veoma zdrava hrana bogata raznim makro i mikro nutrijentima, uključujući proteine, omega-3 masne kiseline, vitamin D, vitamin B12 i još mnogo toga.

Koliko dugo jaja ostaju sveža i kako možete reći da li su se pokvarila?

Koliko dugo jaja traju?

U zavisnosti od proizvođača, jedan od dva datuma se može naći na kartonima za jaja, što će vam pomoći da saznate kada ih možete smatrati svežim. Prva opcija je da je na ambalaži jaja označen datum kada su jaja upakovana, a druga da je proizvođač već napisao rok trajanja, tako da ne morate da računate. Dalje, veoma je važno da pažljivo pročitate šta piše pored datuma na kartonu za jaja, kako ne bi došlo do zabune. Ako imate jaja označena datumom pakovanja, smatrajte ih svežima još četiri nedelje nakon tog datuma, a ako piše uobičajeni rok trajanja, pokušajte da ih upotrebite pre tog datuma. Iako je vreme koristan pokazatelj svežine, važno je napomenuti da jaja nisu nužno pokvarena nakon isteka roka trajanja. Srećom, ne morate da ih bacite ili rizikujete da se razbolite da biste to proverili.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko korisnih trikova pomoću kojih možete lako odrediti svežinu jaja koja već neko vreme imate kod kuće.

Kako ćete znati da li su jaja pokvarena?

Pre nego što kupite kutiju jaja, otvorite je i proverite da li ima pukotina u ljusci. Čak i ako vidite malu pukotinu, tanku kao dlaka, na spoljnoj površini jajeta, umesto toga izaberite drugo pakovanje. Drugi vidljivi znaci da su jaja verovatno loša su sluzava ili praškasta ljuska. Takođe možete proveriti svežinu jajeta testiranjem njegove plovnosti. Ako sirovo jaje pluta u posudi napunjenoj hladnom vodom, velike su šanse da je staro. Iako to ne mora da znači da nije jestivo. Možda najlakši i najpouzdaniji način da utvrdite da li su jaja još uvek dobra ili su se pokvarila jeste da ih pomirišete. Bilo da su kuvana ili sirova, pokvarena jaja imaju izuzetno oštar miris sumpora. Ako jaja čudno mirišu i već su im istekla, svakako je vreme da ih bacite.

Saveti za očuvanje svežih jaja

– Nakon što donesete jaja iz prodavnice, stavite ih što pre u frižider;

– Nikada ih ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od dva sata;

– Izbegavajte stavljanje jaja u vrata frižidera;

– To ne samo da ih čini sklonim lomljenju, već ovaj deo frižidera ima i nešto višu temperaturu od ostalih, što može ubrzati kvarenje jaja i istovremeno smanjiti njihov -kvalitet;

– Čuvajte jaja u kartonskoj kutiji u kojoj su stigla;

– Ovi kontejneri su dizajnirani da minimiziraju gubitak vode i smanje apsorpciju mirisa hrane u vašem frižideru;

– Ako želite da jaja što duže budu sveža, držite ih u zadnjem delu frižidera, gde je najhladnije.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas