Koje voće u sebi sadrži najviše pesticida?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Prva stvar koju treba da uradite nakon što kupite bobičasto voće

Listu namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća s najviše i najmanje pesticida svako godine analizira organizacija “Envajrment Vorking Grup”, a shodno tome pravi se i spisak poznat kao “Drti dozen”.

I ove godine, kao i predhodnih na listi prednjače jagode, spanać i kelj kao izrazito “zatrovane” namirnice, ali su se tu našle i borovnice, kao i boranija.

Spisak voća i povrća sa najviše pesticida

– Jagode;

– Spanać;

– Kelj;

– Breskve;

– Kruške;

– Nektarine;

– Jabuke;

– Grožđe;

– Paprike;

– Trešnje;

– Borovnice;

– Boranija.

Rezultati su dobijeni prikupljanjem preko 46 hiljada uzoraka najpopularnijeg voća i povrća, koji su zatim oprani i očišćeni kao što bi to svako od nas učinio kod kuće. Ukupno 210 pesticida pronađeno je na 12 namirnica i neki testovi pokazuju tragove pesticida koji su odavno zabranjeni, navodi se u izveštaju.

“Pesticidi su štetni i njihova toksičnost utiče na zdravlje dece, uključujući potencijalni rizik od hormonske disfunkcije, raka i oštećenja mozga i nervnog sistema u razvoju”, kaže Džejn Houlihan direktorka organizacije “Helty babies”.

Namirnice koje imaju najmanje pesticida

Ovo istraživanje navodi da se avokado našao na vrhu liste najmanje kontaminiranih proizvoda u 2023, a na drugom mestu je kukuruz šećerac. Ananas, luk i papaja, smrznuti slatki grašak, špargla, dinja, kivi, kupus, pečurke, mango, slatki krompir, lubenica i šargarepa činili su ostatak liste.

Pređite na organske proizvode, predlažu stručnjaci

Mnogo voća i povrća sa višim nivoima pesticida su veoma kritični za organizam, zato je neophodno da biramo organske namirnice.

“Organska hrana nije hranljivija, ali većina organskog voća i povrća ima malo ili nimalo pesticida. Ako osoba pređe na organsku ishranu, nivoi pesticida u njenom urinu se brzo smanjuju”, kaže toksokolog Aleks Temkin i savetuje da dobro peremo namirnice:

“Ako je organsko voće ili povrće nedostupno ili je preskupo, onda namirnice koje imamo definitivno treba da ogulimo i temeljno operemo vodom. Takođe, klonite se deterdženata ili drugih preparata, jer ispiranje vodom će smanjiti nivoe pesticida”.

Dodatni saveti o pranju voća i povrća

-Perite ruke toplom vodom i sapunom 20 sekundi pre i posle pripreme svežih proizvoda;

-Ispirajte voće i povrće pre ljuštenja, tako da se prljavština i bakterije ne prenose sa noža;

-Koristite čistu i čvrstu četku za ribanje čvrstog voća i povrća kao što su jabuke i dinje;

-Osušite proizvode čistom krpom ili papirnim ubrusom kako biste dodatno smanjili bakterije koje mogu biti prisutne.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.