Koje su zdravstvene prednosti kuvanog vina

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Koje su zdravstvene prednosti kuvanog vina

Bliži se kraj godine, dani su sve hladniji, a piće koje bi moglo da vas zagreje je svakako kuvano vino.

Ako volite vino dobro je znati da ima i zdravstvenih prednosti.

Usporava starenje

Studija sprovedena na istraživačkom institutu Virginia Tech Carilion otkrila je da kuvano vino sadrži resveratrol, polifenolno jedinjenje koje pomaže u usporavanju procesa starenja.

Doprinosi zdravlju srca

Studija objavljena u časopisu „Molecules“ otkrila je da vino, kada se konzumira u umerenim količinama, može biti dobar izvor antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju kardiovaskularnog stresa.

Začini poput cimeta i đumbira su ranije bili povezani sa poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja.

Poboljšava pamćenje

Resveratrol u vinu je takođe koristan za pamćenje. Studija sprovedena u Medicinskom centru Univerziteta Džordžtaun otkrila je da ovo jedinjenje može da zaštiti od Alchajmerove bolesti.

Štiti od prehlade

Osim što su praznici vreme radosti, često prođu i sa prehladom. Ali dobra vest je da čaša kuvanog vina nedeljno može da spreči šmrcanje.

Ovo se može pripisati bogatom sadržaju antioksidanata koji sprečavaju infekcije. Budite umereni, jer prekomerno konzumiranje može da oslabi imuni sistem.

Blagotvorno deluje na kosti

Prema studiji objavljenoj u „American Journal of Epidemiology„, žene koje su pile čašu vina nedeljno imale su bolju gustinu kostiju u poređenju sa onima koje nisu pile alkohol ili koje su pile prekomerne količine alkohola.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas