Koje su to vaspitne rečenice koje ste nasledili od svojih roditelja?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Koje su to vaspitne rečenice koje ste nasledili od svojih roditelja?

Gotovo da nema deteta koje nije bilo svesno vaspitne rečenice kada mu uputi roditelj i izgovori nešto poput: „Razgovaraćemo kad ti otac stigne“, „Dok si pod mojim krovom“ ili „Tvoje je samo da učiš“.

Jedino što ti preostaje je da disciplinovano prihvatiš grdnju i nedvosmisleno shvatiš šta ti sleduje ako ne uzmeš knjigu u šake istog momenta i naučiš definiciju: „Ćelija je osnovna jedinica građe i funkcije svih živih bića“.

Učiću! Reč koju svakako izgovorimo iako znamo da nećemo baš automatski ispoštovati naredbu, samo da ne slušamo: „Uči sine, uči, trebaće ti“!

Takvi odgovori su slični poput onih naredbi kad nam mama kaže: „Ručak je na stolu, hladi se“! Odgovor uglavnom sledi „Evo“, iako svi znaju da u tom trenutku se dešava baš nešto važno na telefonu ili računaru, što sprečava momentalan dolazak za trpezarijski sto.

Svi znamo kad nam roditelji upute jasne vaspitne rečenice, šta su one u tom trenutku značile i kakav su efekat izazivale.

Međutim, reciprocitet je takav da što smo stariji bili, jezici su nam i bivali duži, pa na svaku sledeću „sugestiju“ naš odgovor bi bio samo kupovina vremena da odugovlačimo sa izvršenjem određenog zahteva, tako da tu obavezu „skinemo s grbače“.

Iako mnoge vaspitne rečenice su služile samo da nas zaplaše, sve u cilju discipline i najbolje namere, bilo je i onih koje su mogle da nas rastuže ili ne daj Bože navuku neku traumu poput: „Ako ti ja sad dođem“, „Plakaćete vi na mome grobu“ ili „Ja sam te rodila, ja ću te i ubiti“.

Ali ništa to nije tako čudno, kada u tradiciji poređenja stoji čak i fraza „spava ko zaklan“ pa ni ne čudi kad imamo takva neke poređenja i u roditeljstvu, ipak su ovo „dinamični“ krajevi.

Taman kad si ogladneo i treba ti nešto slatko, baš tada kao i obično sledilo je čuveno: „ima jabuka ili džem da se zasladiš“, jer je sve ostalo „za goste“, a zašto? „Zato što sam ja tako rekla“!

I kad ti je sve bilo „smor“ sledilo je „Ako ti je dosadno, uzmi knjigu i uči“, međutim nikad ti nije baš bilo toliko dosadno, pa si izašao napolje da igraš žmurke, jer si u dvorištu ispred zgrade čuo: „Puj spas, za sve nas“!

Tanka je linija između „Nemoj da ti dam razloga da plačeš“ i plakanja zbog stvarne povrede dok si se negde igrao/la ili ne dao ti Bog, pocepao/la novu garderobu.

Međutim u zavisnosti od jačine udarca puberteta, tako su se i menjale rečenice od onih „Mene ne zanimaju šta rade druga deca, već ti“ i „Kad porasteš, kazaće ti se samo“ do „Ne prevrći očima, da ti ne ostanu tako“ i „Samo se ti čuješ u celom komšiluku“.

Danas kada pomislimo na sve te modele odrastanja koje delimo sa prijateljima u opuštenom druženju, shvatamo da smo svi relativno odrastali uz iste vaspitne mere generacijama unazad i uz „Jednog dana ćeš se setiti mojih reči“ i sećamo se uz smešak.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas