Koje se reakcije odvijaju u mozgu kad se zaljubimo? Emocija koja izaziva brojne reakcije

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Koje se reakcije odvijaju u mozgu kad se zaljubimo? Emocija koja izaziva brojne reakcije

Kada smo zaljubljeni, često smo opsednuti mislima o voljenoj osobi.

Kada se zaljubimo, doživljavamo snažna osećanja koja duboko utiču na naše živote. Iako romantika često pripisuje srcu ključnu ulogu u ljubavi, u stvarnosti sve počinje od mozga.

Prema relevantnim istraživanjima, muškarci obično brže izraze svoju ljubav u odnosu na žene. Muškarcima je potrebno u proseku 88 dana (oko tri meseca) da izjave ljubav, dok ženama treba u proseku 134 dana (četiri i po meseca). Takođe, 39 odsto muškaraca izraziće „volim te“ u prvih mesec dana, dok je odgovarajući procenat za žene samo 23 odsto.

Na početku veze, mozak proizvodi visoke nivoe hemikalije nazvane feniletilamin (PEA). Ova prirodna supstanca deluje kao amfetamin i izaziva osećaj „ludog zaljubljivanja“. To je ono što stvara osećaj sreće, povećane energije i uzbuđenja na početku veze. Ljubav izaziva iste neurohemijske reakcije u mozgu kao i lekovi, jer poplavljuje centar za „nagrađivanje“ u mozgu, izazivajući opštu euforiju.

Zaljubljenost takođe isključuje delove mozga koji regulišu društveno rasuđivanje i strah. Zbog toga, kada ste zaljubljeni, manje se brinete o tome šta drugi misle ili govore o vama, što može dovesti do javnog izražavanja ljubavi.

Kada se zaljubite, takođe može doći do gubitka osećaja za vreme. Osećaj kao da je vreme proletelo često je povezan s zaljubljenošću. Neurotransmiter norepinefrin, zajedno s dopaminom i oksitocinom, stvara intenzivan osećaj ljubavi i uzbuđenja koji čini da vreme izgleda kao da brzo prolazi.

Sve ove promene u mozgu doprinose intenzivnom iskustvu zaljubljenosti, koje može dramatično uticati na naše emocionalno stanje i ponašanje u početnim fazama ljubavne veze.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas