Koja je razlika između smeđih i belih jaja?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Jaja svaki dan na meniju? Nema razloga da ne budu!

U Americi su braon jaja skuplja, pa se često (pogrešno) smatraju kvalitetnijim, zdravijim ili ukusnijim.

Teško je naći hranu koja se može pripremiti na toliko različitih načina kao jaja. Neizostavan je dodatak raznim testima, testeninama, kremama za torte i kolače. Osim što biramo između jaja iz slobodnog uzgoja i onih koje se najčešće nalaze u prodavnicama, možemo da biramo i boju jaja, belu ili braon.

Iako možda mislite da se sastav jaja menja sa bojom, to nije tako.

Boja kokoške određuje boju jajeta. Bele kokoške su najčešći tip u Americi i nose bela jaja, dok su kokoške sa smeđim perjem češće u Evropi, gde takva jaja preovlađuju.

Nema razlike. I smeđa i bela jaja su ista unutra.

U Americi su braon jaja skuplja, pa se tamo često (pogrešno) smatraju kvalitetnijim, zdravijim ili ukusnijim. Takođe možete pronaći jaja koja imaju zelenkastu ili plavu nijansu, što je opet određeno vrstom kokoške.

Možemo pronaći razlike ako uporedimo jaja iz slobodnog uzgoja sa komercijalnim. U slobodnom uzgoju na manjim farmama kokoške manje nose, više jedu i imaju veću slobodu kretanja, što utiče na izgled jaja u unutrašnjosti.

Što je boja žumanca intenzivnija, odnosno što je tamnija narandžasta boja, veće su šanse da su nosile kokoške iz slobodnog uzgoja.

Osim toga, jaja iz slobodnog uzgoja su nešto teža od jaja kupljenih u prodavnici i imaju deblju ljusku, što je korisno tokom transporta jer ih je teže pucati.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.