Kikiriki osim što telu daje energiju, smanjuje i rizik od hroničnih bolesti

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Šta je zdravije jesti bademe ili kikiriki?

Kikiriki je odlična opcija za zdravu užinu kao bogat izvor proteina, ugljenih hidrata, zdravih masti, vlakana i masnih kiselina.

Osim što telu daje energiju, smanjuje i rizik od hroničnih bolesti.

Poboljšava zdravlje srca

Jedenje kikirikija pomaže u regulisanju nivoa holesterola. Nekoliko studija je pokazalo da kikiriki takođe pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Sadrži i antioksidante kao što su resveratrol i aminokiseline koje štite arterije od nakupljanja masti, holesterola i drugih štetnih materija.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Kikiriki se smatra zdravom užinom za dijabetičare jer je bogat hranljivim materijama i ne sadrži nezdrave masti, čime se nivo šećera u krvi drži pod kontrolom. Takođe sadrži magnezijum koji pomaže u regulisanju insulinskih reakcija u telu.

Pomaže u smanjenju upale

Kao odličan izvor zdravih masti dobijenih iz oleinske kiseline, istog jedinjenja koje se nalazi u maslinovom ulju, kikiriki pomaže u borbi protiv upale i slobodnih radikala u ćelijama.

Pomaže u prevenciji nekih vrsta raka

Studije su pokazale da jedenje kikirikija može smanjiti rizik od određenih vrsta raka. Naime, sadrži značajnu količinu proteina, vitamina E i odličan je izvor resveratrola za koji se kaže da smanjuje rizik od raka.

Pomaže kod gubitka težine

Kikiriki je bogat proteinima i vlaknima koji pomažu u regulisanju težine. Proteini pomažu u povećanju energije, a vlakna povećavaju nivo sitosti u telu.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas