Kaloh: Parlamentarni izbori u Srbiji bili slobodni i pošteni

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Kaloh: Parlamentarni izbori u Srbiji bili slobodni i pošteni

Slovenački poslanik i posmatrač OEBS-a Dejan Kaloh ocenio je parlamentarne izbore u Srbiji održane krajem prošle kao slobodne i poštene.

„Kao iskusan međunarodni posmatrač moram pozitivno da ocenim parlamentarne izbore u Srbiji, kao slobodne i poštene. Sam izborni proces bio je demokratski i transparentatn“, rekao je Kaloh u intervjuu za današnje Novosti.

Ocenjujući glasanje na biračkim mestima na kojima je bio prisutan, Kaloh kaže da je, po njegovim zapažanjima, proteklo uredno i bez problema.

„Nije bilo nikakvih incidenata. Nikakva politička propaganda nije bila vidljiva ni izvan ni unutar biračkih mesta. Na biralištima su viđeni predstavnici nevladinih organizacija, koji su nesmetano obavljali svoj posao“, istakao je Kaloh.

Naveo je da je na dan izbora, zajedno sa belgijskim parlamentarcem, obišao deset biračkih mesta u centru Beograda, Savskom vencu, Zemunu i Batajnici i da su se na svakom od njih zadržali pola sata i više, što je dovoljno da se stekne objektivan utisak o tome kako se sprovode izbori.

Osvrćući se na izjave slovenačkog evroposlanika Klemena Grošelja o navodnim neregularnostima izbora u Srbiji, Kaloh ističe da su najsmešnije njegove izjave u kojima je okarakterisao sveprisutnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića u medijima.

„Srbija očito ima proaktivnog predsednika, u čemu je problem? Da li je potrebno da predsedničke aktivnosti i obaveze potpuno stanu zbog različitih Grošelja?“, istakao je Kaloh.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, Kaloh je odgovorio da takva rezolucija nije fer prema Srbiji.

Navodeći da su u njoj kao nedostaci navedeni slučajevi gužve na biračkim mestima, kršenja tajnosti glasanja i slučajevi grupnog glasanja, on ističe da lično ništa od toga nije zapazio.

„Na nekim biračkim mestima je zaista bilo dosta birača, ali to je praznik demokratije“, rekao je Kaloh.

Ističe da je od 2012. godine Srbija i službeni kandidat za ulazak u EU i da Evropska komisija ističe da je Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu u EU i ocenjuje da ovakve rezolucije Evropskog parlamenta nepotrebno ruše međusobno poverenje.

Kaloh ukazuje da je nekakva međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima na izborima potpuno nepotrebna i da bi bila uvredljiva za Srbiju.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.