Kako vremenske promene utiču na krvni pritisak?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Kako vremenske promene utiču na krvni pritisak?

Poslednjih godina svedoci smo naglih vremenskih promena. Godišnja doba se smenjuju bez prelaznih perioda, a dnevne temperature ponekad variraju i do 15 stepeni.

Ove vremenske prilike imaju snažan uticaj na zdravlje, posebno na nivo krvnog pritiska.

Prehlada utiče na sužavanje krvnih sudova, kako perifernih tako i krvnih sudova koji hrane srčani mišić, te stoga može biti jedan od uzroka pogoršanja koronarne bolesti, a može dovesti i do srčanog udara.

Takođe utiče na krvne sudove mozga, pa može biti uzrok moždanog udara.

Hladno vreme može da pogorša hronični opstruktivni bronhitis ili astmu, dok toplo i vlažno vreme nije dobro za plućne bolesnike.

Niske temperature povećavaju vrednost krvnog pritiska jer izaziva vazokonstrikciju krvnih sudova, odnosno sužavanje krvnih sudova.

U manjoj ili većoj meri svi reaguju na vremenske promene, ali najviše stradaju hronični bolesnici.

I pored redovnog sprovođenja propisane terapije, simptomi osnovne bolesti se intenziviraju, a meteoropatske tegobe su izraženije kod žena u menopauzi.

Ako organizam zdrave osobe burno reaguje na promenu vremena, preporučuje se detaljan lekarski pregled kako bi se utvrdilo da li je to početak bolesti.

Da bi sprečio nagle promene krvnog pritiska kada nastupi hladno vreme, izabrani lekar pacijenta povećava dozu antihipertenziva kako bi bolest držala pod kontrolom.

Takođe, ako se često dešava da vam krvni pritisak previše pada i padne ispod normale, to je znak da potražite medicinsku pomoć, jer je u ovom slučaju neophodna promena terapije.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas