Kako skuvati jaja a da vam ne popucaju?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Kako skuvati jaja a da vam ne popucaju?

Svake godine se trudimo da sa decom napravimo uskršnja jaja, da i nama i njima bude zabavno i naravno da dobijemo celo, neispucano i lepo ukrašeno uskršnje jaje.

A da bi jaje bilo lepo ukrašeno, potrebno ga je skuvati da mu ljuska ostane netaknuta.

I često se pitamo da li je problem u kvalitetu jaja, temperaturi vode, da li su jaja koja stavljamo u vodu previše hladna (iz frižidera).

Da vam kažemo nešto, u svakoj od ovih prethodno napisanih pretpostavki ima neke istine, ali ih sve treba objediniti u sledećim koracima.

Koji nisu tako komplikovani.

Dakle, postoji nešto u kvalitetu jaja

Moraju biti sveži. Ovo možete proveriti tako što ćete jaje potopiti u čašu vode. Ako potone na dno, to znači da je sveže, a ako ostane da pluta, budite sigurni da je starije nego što vam je potrebno za lepo i celo uskršnje jaje.

Dakle, bingo

I moja pretpostavka o temperaturnoj razlici je bila tačna. Kada planirate da kuvate jaja, izvadite ih iz frižidera sat-dva ranije da budu na sobnoj temperaturi. I, da, nikada ih ne stavljajte u toplu vodu već u mlaku vodu. Zatim uključite šporet.

Da li ste znali da bela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih pa je veća verovatnoća da će pucati tokom kuvanja.

Vodu obavezno posolite i dodajte kašiku alkoholnog sirćeta. U dva do tri litra vode stavite dve kašike soli i kašiku alkoholnog sirćeta. Osim što će sprečiti pucanje, ova kombinacija će olakšati ljuštenje jaja.

Obavezno kuvajte jaja na srednjoj temperaturi.

Ne dozvolite da voda previše ključa, jer tada pomera jaja i udara o zidove lonca, povećavajući rizik od pucanja ljuske.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.