Kako preboleti bivšeg za samo 10 dana?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Kako preboleti bivšeg za samo 10 dana?

Kako krenuti dalje, ključno je pitanje za mnoge koji pate od slomljenog srca. Uz nekoliko saveta stručnjaka za veze možete se oporaviti i brže nego što mislite.

Kejt Tejlor savetuje kako da ubrzate oporavak tako što ćete u samo deset dana preboleti bivšeg dečka, a ovo je detaljan vodič.

1. dan – Recite svima

Skrivanje može biti primamljivo, ali ne pomaže da vam bude bolje. Obratite se prijateljima i porodici, jer je dokazano da razgovor o raskidu pomaže u oporavku. Oni koji razgovaraju o raskidu više zadržavaju uverenje da su vredni i bez partnera. Takođe, telo i dalje žudi za privrženošću i zdravije je da se sada vežete za prijatelje, a ne za bivšeg ili bilo koga ko iole liči na njih.

2. dan – „Očistite“ društvene mreže

Ne pokušavajte da izgledate cool ostajući prijatelj s bivšim na društvenim mrežama. Blokirajte ga, izbrišite i prestanite da pratite. Studija Univerziteta Western Ontario otkrila je da prijateljstvo s bivšim na društvenim mrežama usporava proces oporavka, zato jer romantični odnosi izazivaju iste žudnje u mozgu kao i droge. Da biste prestali, morate biti jaki. Uklonite sve fotografije bivših.

3. dan – Očistite frižider

Dok čistite društvene mreže, dubinski očistite svoju kuću, i stvarno se potrudite. Sredite zavese, plafone, počistite prašinu iza veš-mašine… Prema istraživanju objavljenom u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin, neuredan ili pretrpan dom povećava nivo hortizola – hemikaliju koju ispuštamo kada smo pod stresom i uznemireni. Otkrijte čaroliju sređivanja koja menja život, masovnim raščišćavanjem i stvaranjem mirnog, uređenog doma.

4. dan – Pojedite bananu

Sada kada je frižider čist, napunite ga namirnicama koje pomažu u ozdravljenju. Nema sladoleda, pizza i vina. Telo proizvodi većinu hemikalija za sreću u želucu, pa će ono što jedete uveliko uticati na to kako se osećate. Za sreću jedite voće. Banane sadrže triptofan – hemikaliju koja pomaže pri stabilizovanju raspoloženja. Jabuke deluju umirujuće, a bobičasto voće sadrži sastojak koji je hemijski sličan valproinskoj kiselini – leku za stabilizovanje raspoloženja.

5. dan – Fokusirajte se na njihove mane

Radi se o trenutku raskida kada se bivši odjednom čini najsavršenijim, nezamenjivim čovekom koji je ikada hodao Zemljom. Kako biste izbegli navedena sećanja, napravite spisak, slikovit i detaljan, na kojem ćete navesti svaku njihovu manu i sve što nije bilo u redu u vezi. Ako se ne možete setiti nijedne greške, zamolite prijatelje da pomognu. Verovatno ćete se užasnuti koliko loših stvari mogu nabrojiti u manje od minute.

6. dan – Izađite na sastanak, sa samim sobom

Skakanje ravno u drugu vezu, ili samo u drugi krevet, čini se kao da može umiriti dušu, ali istraživanje je pokazalo da to nije istina. Oni koji uskoče u veze i dalje su tužni. Umesto toga, odvedite sami sebe na sastanak. Samo jedno pravilo – učinite nešto novo. Mozgu nedostaje omiljeni dopamin, pa ćete morati sami da ga pojačate radeći nove stvari, poput gledanja novog filma, odlaska u drugi kafić ili kupovine nove majice.

7. dan – Lupkajte se po čelu

Kako raskid bude slavio prvu godišnjicu, verovatno ćete se lupiti po glavi dok se prisećate nekih od najstrašnijih delova rastanka. No, radije pokušajte da tapkate po licu. Naime, dokazano je da emocionalno lupkanje pomaže oslobađanje žudnje za hranom, a ako može da vas odvikne od kolačića, možete i da prebolite bivšeg. Zamislite lice bivšeg, a zatim tapkajte po čelu 30 sekundi. Sada ponovno razmislite o svom bivšem. Trebalo bi da vam izgledaju manje privlačno. Pokušajte ovo tri puta dnevno ako ste u iskušenju da mu pošaljete poruku.

8. dan – Učinite dobro delo

Dajte krv ili volontirajte, donirajte novac u humanitarne svrhe ili pomozite prijatelju. Što više dobra učinite za druge, to ćete se osećati srećnije.

9. dan – Šetajte 90 minuta

Ako stvarno želite da se oraspoložite, navucite patike za hodanje. Pokazalo se da odlazak na dugo planinarenje među drvećem i prirodom uveliko podiže raspoloženje. Šetnje u urbanim sredinama ne funkcionišu, zato uzmite psa i istražite neko lepo mesto.

10. dan – Prelomni dan

Nova frizura nakon raskida veze čini vas srećnijima. Univerzitet Northwestern u Americi otkrio je da su se oni koji su se nakon razvoda promenili bolje osećali, verovatno jer je to bio način da pokažu svetu da su krenuli dalje. Zato zakažite posetu salonu ili počnite da radite na svom telu iz snova. Ali nemojte činiti ništa drastično ili trajno.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.