Kako pravilno koristiti micelarnu vodu za svakodnevnu negu lica?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Kako pravilno koristiti micelarnu vodu za svakodnevnu negu lica?

Snažna, ali nežna, ova vodica postoji već više od 100 godina, ali je tek nedavno postala hit. Pojavio se u Francuskoj u vreme izuzetno tvrde vode i zamenio sapune i deterdžente, baš kao i danas.

U poslednjih 10 godina u svetu lepote i kozmetike, micelarna voda je postala uobičajen pojam i jedan od najčešće korišćenih proizvoda za čišćenje lica.

Ali da li ste znali po čemu je dobio ime? Naime, micelarna voda ili voda se sastoji od prečišćene vode, glicerina i blagih tenzida – supstanci koje se inače nalaze u proizvodima za čišćenje. Kada se molekuli surfaktanta spoje, formiraju micele, sferne molekule koji izvlače nečistoće i ulje iz kože.

Upravo zato što je blaga, micelarna voda je dostojna zamena za agresivna sredstva za čišćenje i namenjena je svim tipovima kože. Takođe, kvalitetne micelarne vodice ne sadrže alkohol, pa su vrlo male šanse da će vam isušiti kožu. Naprotiv, micelarne vode pomažu u hidrataciji kože, ali samo ako se koriste na određeni način.

Kako pravilno koristiti micelarnu vodu?

Iako deluje jednostavno, postoji nekoliko pravila za korišćenje micelarne vode.

Prvi korak u čišćenju

Micelarna voda se koristi kao prvi korak u čišćenju kože, ali ne i jedini. Ne može da zameni pene i gelove, jer nakon upotrebe micelarne na koži ostaju tragovi šminke i nečistoća, iako ih u početku ne vidimo. Zato je potrebno izvršiti dvostruko čišćenje – prvo micelarnom, a zatim gelom ili penom koja će dodatno očistiti kožu.

Bez trljanja

Osnovna namena micelarne vode je uklanjanje šminke i nečistoća bez trljanja ili povlačenja kože. Dakle, stavite malo micelarne na vatu ili blazinicu i pređite njome po licu dok ne uklonite većinu šminke. Kada čistite oči, stavite natopljenu blazinicu na zatvoreno oko, sačekajte nekoliko sekundi i nežno uklonite maskaru. Ponavljajte postupak dok ne uklonite celu maskaru/ispiranje, a odnosi se i na skidanje karmina.

Ne zamenjuje tonik za lice

Mnoge žene prave kardinalnu grešku – umesto tonika koriste micelarnu vodu, što je potpuno pogrešno. S obzirom na to da i dalje sadrži tenzide, koji se laički mogu nazvati deterdžentima, moramo ih isprati sa kože kako ne bismo pogodovali nastanku akni, bubuljica, crvenila i iritacija. Zato ni u kom slučaju ne koristite micelarnu vodu umesto tonika ako ne želite haos na licu.

Isperite je sa lica

Micelarna voda je dizajnirana da nam olakša svakodnevni život. Mnogi proizvođači tvrde da micelarnu vodu nije potrebno ispirati sa lica zbog izbalansiranog sastava, ali je zbog surfaktanata iz prethodnog stava svakako treba koristiti ako kod sebe nemate gel ili penu za čišćenje. Ako je to slučaj, dobro očistite lice micelarnom vodom, kratko isperite lice mlakom vodom, poprskajte ga tonikom i nanesite hidratantnu kremu.

Izaberite je prema tipu kože

Iako u principu ne isušuje, nije svaka micelarna voda pogodna za svaki tip kože. Neke micelarne vode sadrže dodatne sastojke kao što su eterična ulja, pantenol, vitamini i biljni ekstrakti koji ciljaju na različita stanja kože kao što su akne, bubuljice, crvenilo ili osetljivost. Pre kupovine micelarne vode, pažljivo pročitajte sastav i za koji tip kože se preporučuje. Ako nakon upotrebe imate osećaj zatezanja ili vam je koža suva, to znači da ste kupili pogrešnu micelarnu. Takođe, lice ne bi trebalo da bude lepljivo nakon njega; ako jeste, bacite je i kupite drugu.

Nije zamena za rešavanje problema sa kožom

Ako ste kupili micelarnu za svoj tip kože i očekujete da će pročistiti kožu i ukloniti bubuljice, grešite. Micelarna voda, kao što smo već pisali, koristi se upravo za čišćenje kože i u malom procentu može pomoći kod problema sa kožom, ali ne može biti zamena za proizvode ciljanog delovanja, pa to od nje nemojte očekivati.

Micelarna voda u drugim proizvodima

Popularnost i efikasnost micelarne vode podstakla je proizvođače da je dodaju drugim proizvodima kao što su šampon za kosu i deterdžent za veš. Kako micelarna voda privlači nečistoće sa lica, tako i šampon za kosu sa micelama nežno uklanja sebum i nečistoće sa vlasišta bez sušenja kose. Zato su takvi šamponi odlični za one koji moraju da peru kosu svaki dan. Pored šampona, micelarna tehnologija je sve više deo proizvoda za domaćinstvo. Prašak za veš i gel sa micelama efikasnije čiste naš veš i nisu agresivni prema tkaninama. Rade duboko, a veš je mekan i mirisan.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.