Kako da se oslobodite grčeva u nogama tokom noći?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Kako da se oslobodite grčeva u nogama tokom noći?

Grčevi u nogama tokom noći mogu biti izuzetno bolni i frustrirajući. Zapravo ovo je čest problem ipogađa ljude različitih godina! Pitali smo stručnjake zašto nastaje ovaj problem i kako ga se osloboditi, tako da imate kvalitetan i miran san.

Saznajte kako se osloboditi bolnih grčeva u nogama.

Osnovna stvar koju ističu stručnjaci je istezanje mišića, kao razlog nastanka grčeva u nogama. Istezanje mišića posebno ako ste na nogama osam sati i više zbog posla izazvaće grčeve kada se opustite tokom noći.

Neravnoteža elektrolita, kao što su kalijum, natrijum, kalcijum i magnezijum, može uzrokovati grčeve u mišićima. Nedostatak ovih elektrolita može biti posledica neadekvatne ishrane i konstatnog umora koji osećate ili napornih fizičkih posla koje preuzimate na sebe.

Ono što se zanemarije a krucijalno je za naše zdravlje jeste hidratacija.

Nedostatak tečnosti u organizmu može dovesti do grčeva. Tokom noći, dok spavate, organizam može izgubiti tečnost, što povećava rizik od grčeva u nogama ali i jutarnjeg umora.

Još jedna činjenica koje moramo ostati svesne mi kao žene jeste nošenje udobne obuće.

Neudobna obuća posebno visoke potpetice podstiču bolove u mišićima, napreuže mišiće i postavljaju telo u neprirodan položaj. Kasnije kada se opustimo postajemo podložni bolnim grčevima u nogama.

Kako se osloboditi grčeva u nogama?

Sada kada znamo zašto grčevi u nogama nastaju, važno je znati kako ih se osloboditi ili kako ih sprečiti tako da odmorite tokom noći.

Masaža nogu pred odlazak u krevet

Kada osetite grč, nežno protegnite mišić istežući stopalo prema sebi. Zatim lagano masirajte mišić prstima kako biste poboljšali cirkulaciju i opustili mišić, uslediće postepeno olakšanje.

Ukoliko se grčevi redovno pojavljuju najbolje bi bilo da pred spavanje uz svoj omiljeni losion za telo hidrirate kožu nogu i uradite laganu masažu. Posvetite 15minuta masaži kako bi opustili mišiće i vremenom neutralisali pojavu grčeva u nogama.

Topla kupka za grčeve u nogam

Topla kupka pre spavanja može opustiti mišiće nogu i smanjiti rizik od grčeva. Takođe možete koristiti toplu oblogu na mestu gde često doživljavate grčeve, ali će kupka opustiti čitavo telo.

Sve što je potrebno je da se opustite i napunite kadu ili se istuširate toplom vodom ako koristit e tuš kabinu. Topla voda opušta čitavo telo i oslobađa vas stresa.

Hidratacija i suplementacija

Pobrinite se da pijete dovoljno vode tokom dana kako biste sprečili dehidrataciju. Izbegavajte konzumaciju alkohola i kofeina, koji mogu dehidrirati organizam posebno ako su grčevi u nogama učestali.

Ukoliko ne možete da se odreknete kofeinskih napitaka ispijajte ih u toku prepodneva.

Pričali smo o elektrolitima, najbolje bi bilo da u dogovoru sa lekarom proverite celokupnu krvnu sliku. Na osnovu analize stručnjak će odrediti koji suplementi su vam neopohodni kako bi ojačali celokupan organizam i kako bi se intenzitet grčeva u nogama smanjio.

Vežbe istezanja

Redovne vežbe istezanja nogu, posebno pre spavanja, mogu ojačati mišiće i smanjiti rizik od grčeva. Pokušajte sa vežbama kao što je istezanje tako da dohvatite rukama prste na nogam, kružnim vežbama za razgibavaje kolena i jogom.

Ležanje sa podignutim nogama, tako da su vam noge iznad nivoa srca, može poboljšati cirkulaciju i smanjiti rizik od grčeva!

Ukoliko su grčevi učestali i nema poboljšanja najbolje je posavetovati se sa lekarom. Kako bi izbegli dalje neprijatnosti!

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas