Kako da najlakše operete jagode, a da ih ne zgnječite?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Kako da najlakše operete jagode, a da ih ne zgnječite?

Iako im je sezona zvanično tek u junu, ali već ih možete naći u prodavnicama. Bez obzira da li volite da uživate u celim jagodama, da ih isečete i ubacite u sladoled ili kolače ili da ih dodate u salatu, čak i ako ste ih sami brali, treba ih oprati pre jela i to dobro. Neoprane jagode mogu da sadrže zemlju i drugu prljavštinu i ostatke pesticida.

Zlatno pravilo za pranje i čišćenje jagoda je da očistite samo količinu koju ćete u tom trenutku iskoristiti, a do tada ih čuvajte suve i neoprane u frižideru. Jagode koje želite da operete stavite u cediljku i držite pod hladnom vodom oko 20 sekundi, pomerajući ih rukom kako biste bili sigurni da ste oprali sa svih strana.

I mada je to verovatno dovoljno, oni koji nemaju poverenja u običnu vodu mogu i da operu jagode solju, sirćetom ili čak sodom bikarbonom, evo kako:

Pranje jagoda solju

Namakanje jagoda u slanoj vodi pomoći će da se ukloni svaka skrivena prljavština i moguće bube. Jednu kašičicu soli rastvorite u nekoliko šoljica tople vode i dodajte par kockica leda da se ohladi, a zatim potopite jagode u to pet minuta. Dobro ih ocedite da ne poprime slani ukus.

Pranje jagoda sa sirćetom

Ako želite da operete jagode sirćetom, pomešajte dve šolje vode sa pola šolje belog ili jabukovog sirćeta i potopite jagode u to desetak minuta. Ocedite bobice i dobro ih isperite da ne budu kiselo ili kiselo.

Pranje jagoda sa sodom bikarbonom

Jedan od način da skinete svu prljavštinu sa jagoda je da ih operete u vodi sa sodom bikarbonom. Sipajte četiri šolje vode u činiju i dodajte kašičicu sode. Promešajte i dodajte jagode, pa ih ostavite unutra pet do deset minuta. Nakon toga ih dobro operite pod hladnom vodom i osušite na kuhinjskom papiru.

Tagovi:

Pročitajte još:

Preporuka za vas
Претрага
Close this search box.